2 Şubat 2013 Cumartesi

Zorlu kardeşin nişan pastası:)



Canım kardeşim nişanlandı. Onu çok sevdiğimin yanında ne kadar zor biri olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Zor beğenen, kolay morali bozulan, yüksek kriterli biridir kardeşim. Hııım, şimdi düşündüm de, ona pasta yapmaya karar vermekle ne kadar zor bir iş üstlenmişim:) Ama sanırım bunu beğendi. Zor da olsa güzel bir nişan pastası oldu ve aile arasında güzel bir nişan oldu.




Kardeşime, ona pasta yapacağımı söyledim. Çok sevindi. Elbette ki nasıl olacağını merak etti. Ama söylemedim. Vee bir hafta bana gelmesini yasakladım. Pastayı kendi seçip yaptırsaydı bir sürü kriter araştıracaktı, biliyorum ama bu işi ben üstlenince hiç itiraz etmedi. Sanırım daha önce yaptığım pastalardan ve ablası olmamdan dolayı bana güvendi :D
Vee maraton başladı. Bir hafta akşamları hiçbir işle uğraşmadan kardeşim için pasta ve kurabiyeler hazırladım. Nişanda giyeceği elbiseyi zaten biliyordum. Kardeşimi ve Gönen'i nişanda giyecekleri elbiselerle modellemek istedim. Nişanlanan şeker modellerimi el ele tutuşturup pastanın üzerine oturttum.



Pasta üzerine güzel bir çiçek bahçesi yapmak istedim. Narin, bol yapraklı bir çiçek tercih ettim. Çiçeğin her bir yaprağını ayrı ayrı kesip incelttim. Farklı kıvrımlar vererek bir gün kuruttum. Sonra her taç yaprağın kenarlarına hafif renk verdim. Küçükten büyüğe bir sürü taç yaprağım oldu. Her akşam işten dönüşte vakit kaybetmeden eve gittim ve modellemerimi tamamladım. Şeker modellerimi hazırlamak 4 akşam sürdü. Tabi bu arada minik kızımın erken uyuması benim çok işime yaradı. Mevsimin de kış olması ayrıca modellerimi rahatça hazırlamamı sağladı. Her şey yolunda gidince güzel şekiller ortaya çıktı.



Pastam hazır olduktan sonra nişandan bir gün önce, pastanın süslerini yerleştirdim. Süsleri yerleştirmek biraz doğaçlama oldu. Sonunda gözüme eksik gelen yerlere bazı süsler ekledim. Çiçekler beyaz fonun üzerinde çok soluk kalınca ortalara doğru uzanan dallar yapmaya karar verdim. Daha önce kızımın pastasında yaptığım kütükler ve dalların benzerlerini hazırladım. Kardeşimin çocukluktan beri sevdiği kelebeklerden birkaç tanesini dallara yerleştirdim. Elimdeki modellerle kompozisyonumu tamamladım.



Akşam nişan kesilip sıra pastaya geldiğinde ben kardeşimden daha çok heyecanlandım. Ama ona bu güzel gününde kendi emeğimden bir hediye verebildiğim için de çok mutlu oldum. Gerçekten pasta süslemenin, beni, şu ana kadar yaptığım birçok işten daha mutlu ettiğini bir kez daha fark ettim. Çünkü sonunda karşılaştığım sevgiyi, duyguyu hiç bir işte almamıştım. Pasta kesilirken ortada ilgi odağı olan iki çift nişanlılar günümün harika bitmesini sağladılar;)




Karakelebek'in kurabiyesi



İşte kardeşimin nişan kurabiyelerinin sonuna geldik. Nişanın en anlamlı ve de klasik kurabiyelerini sona sakladım.


Bunlardan sadece 3 adet hazırladım. Biri sadece kardeşime özel olan "Karakelebek", diğeri de Gönen ile ikisine özel çubuklu kalpler oldu. Kırmızının renginin güzel olması çok sade olan kalp kurabiyeleri bayağı iddialı yaptı.
Bu kurabiyeler benim içinde yine bir ilk oldu. Kurabiye hamuru yapmaya artık alıştım Ama çubuk kurabiye şeklinde ilk kez kurabiye hazırladım.


Sonuçta çok yorucu olmayan ama iki taze nişanlı için anlamlı, çubuklu kurabiyeler oldu. Kardeşlerim için sevgilerini kalplerdeki kırmızı kadar canlı tutmalarını diliyorum. İyi ki nişanlarında pasta ve kurabiyelerini yapmama razı oldular. Sayenizde çok sevdiğim ama bir türlü başlayamadığım harika deneyimler edindim. Her seferinde bu işi ne kadar çok sevdiğimi hissettim.
Büyük günün sonunda kardeşlerimin yüzlerinde ki mutluluğu görmek güzeldi. Umarım hep bu şekilde güzel günleri olur ve hep gülerler.

Kurabiye kelebek


Kardeşimin olmak istediği, en sevdiği canlı kelebektir. Her yerde, hayatının her köşesinde kelebeği görebilirsiniz. Hal böyleyken kurabiyelerinin arasına kelebeğin girmemesi mümkün mü?



Çok önceden hazırlayacağım kurabiyelerde kelebek olmasına karar vermiştim. Kurabiye hamuru ile şeker hamurunun ölçü uyumu söz konusu olunca kalıp almak gerekiyordu. Erken plan yaptığım için kalıplarımı önceden sipariş ettim. Bu modelde çok teferruatlı bir süsleme yapmadım. Fakat kelebek kanatlarında ikili rengi kullanarak birleştirme denedim. Kelebeğin narin ve zarif yapısı sayesinde, kurabiye kendi başına yeterince şık oldu. Aynı zamanda, kurabiye hamurum da daha kıvamlı oldu. Daha yumuşak, lezzetli oldular. Kelebeğin zor şekline rağmen, şeker hamuru ile uyum sağladılar.


Her geçen gün güzelleşen kurabiye modellerimin neredeyse sonuna da geliyorum. Yorucu ama çok tatlı deneyimler oldu benim için. Her gün kurabiye pasta süsleme aletlerine bakar oldum. Aklımdan bir sürü modeller geçmeye başladı. Tasarım meleğimin temel taşı olduğu için şeker hamuruna şekil vermek, tasarlamak, eskiz yapmak biraz kolay ve eğlenceliydi. Ama pişen bir hamura şekil vermek işin hamurunda olmalıymış. Modellerimin sonunda başarılı olsam da kurabiyenin ciddi bir iş olduğunu artık biliyorum;)


Kurabiye çiçekler



Nişan kurabiyelerine devam ederken gittikçe daha başarılı kurabiyeler hazırladığımı fark ettim. Eee ilk seferde o kadar çok çeşit kurabiye hazırlamaya kalkarsam, elbette ki büyük deneyim olur. :) Sonunda hamuru ve şekli ile içime daha çok sinen bir çeşit hazırlayabildim. Süslemesi basit olmasına rağmen renklerin konstrastı benim bayağı hoşuma gitti.



Tabi ki eskisi gibi sadece bıçak ve oklava ile çalışmıyorum. Kardeşimin nişan kurabiyelerini hazırlamak için bir iki şeker hamuru işleme aleti edindiğimi söylemeliyim. Sanırım bu işi çok ciddiye almaya başladım. Evimde yavaş yavaş pasta süsleme aletleri yerini almaya başladı. Gerçi pahalı oluşlarından dolayı her türlü kalıp ve aleti almak mümkün değil :( . Şimdilik bir merdanem, birkaç kesim aletim ve birkaç çiçek baskı aletim var. Bu aletlerle çalışmak gerçekten kolaymış. Daha önce şeker hamuru şekillerimi elle ve normal bir bıçak ile kesiyordum. Şeker hamuru kesicileri kullandıktan sonra aradaki kullanım kolaylığını ve çıkan şekillerin düzgünlüğünü fark ettim. Heyecan verici ;)



Heyecanımın yanında gün geçtikçe çok yorulduğumun farkına vardım. Bir yandan da pasta şekillerini hazırlamaya da başlamıştım. Tabi ki bu işe, bu kadar yoğun şekilde giriştiğim için kimseye sızlanamadım. Kurabiye hamurlarını ilk başta tutturamamak işlerimin uzamasına, olmayan zamanımın daralmasına neden olmuştu. Ama kurabiyeleri hazırlarken ki heyecanımı çok fazla hissettirmiş olacağım ki eşim, kurabiyeleri paketlemeye yardım etmeyi teklif etti. Normalde hiç mutfak işine karışmayan bir eş olmasına rağmen ondan gelen bu teklif, onun bile bu işi şirin karşıladığını hissettirdi.
Şekil verdiğim kurabiyeleri beraber ambalajladık, kurdelelerini bağladık. Biten her ambalajdan sonra bir sürü cıvıl cıvıl paketli kurabiyeler oldu. Hepsi bir arada gerçekten güzel görünüyordu.



1 Şubat 2013 Cuma

Tatlı yorgun kurabiyeler



Bir modeli hazırlarken aklıma gelen başka bir kurabiye de kardeşimin ve nişanlısının minik kalpleri görülüyor. Gerçekten kurabiye süslemek çok zevkliymiş. Keşke daha önce deneseymişim. Tabi ki daha lezzetli kurabiyeler hazırlamayı mutlaka öğreneceğim. Çünkü görünüşleri kadar yemesi de zevkli olmalı...




Kardeşimin nişanı bana gerçekten güzel deneyimler kazandırdı. İyi ki nişanlanmış:) O kadar yorulmama rağmen hiç şikayet etmedim. Sabah işte, akşam kurabiye süslemekteydim. Aile büyükleri benim eziyet çektiğimi düşünse de ben halimden memnundum. Zaten şikayet etmek gibi bir lüksüm olamazdı. Çünkü kendim istedim kendim yoruldum:) Ama çok tatlı şekerli bir yorgunluk oldu. 





Kurabiyeye devam


Büşra ve Gönen'in nişan kurabiyelerini bir çeşit yapacaktım. Ama nasıl bir model yapacağıma karar veremedim. Üstelik ilk kez kurabiye yapmanın hevesiyle aklımdan bir sürü model geçmeye başladı. Akşamları eve gidene kadar birkaç eskiz çizmiştim. Bu model de onlardan biri oldu.
Tabi ki kurabiyeleri süslerken eskizlerde ufak değişiklikler veya renk denemeleri de olunca bir sürü kurabiye tasarımları ortaya çıktı.




İlk kurabiye modellerimin hamuru çok sert olmuştu. Bu parçaların da hamuru biraz kabardı. O yüzden şeker hamuru ile kurabiye şekilleri tam üst üste oturmadı. Kurabiyeler biraz daha büyük oldular. İlk kurabiye denemelerim kardeşime denk gelmiş oldu. :) Ama çok zor beğenen biri olmasına rağmen, ambalaj içindeki çeşit çeşit kurabiyeler o kadar güzel duruyordu ki tadını pek de umursadığını söyleyemem. Zaten hepsini biblo olarak saklamak isteyeceğinden eminim. :D


Kurabiye kurabiye...



Bu yılın bol düğünlü olduğundan bahsetmiştim. Kardeşime nişan pastasının yanında nişan kurabiyeleri de yapmak istedim. Daha önce çayların yanında kurabiyeler yapardım. Ama şeker hamuru ile kaplanmış kurabiye ilk kez yaptım. Şeker hamuru ile kaplanan kurabiyeler için en önemli nokta, kabarmamaları gerektiğiydi. Şeker hamuru kaplamalarının tam olarak kurabiye üzerine ötüşmesi ise kabarmayan bir kurabiye tarifi gerekiyordu. İnternetten bulduğum bir tarifi denedim. İlk denemem için çok başarılı kurabiyeler olduğunu söyleyemem. Kabarmadılar ama oldukça sert oldular. Aslında ilk kez deniyor olmanın ve çok sayıda hazırlamanın etkisi de olabilir. 75 adet kurabiye hazırlamam gerekiyordu :S. Kurabiyeler sert olunca keşke daha önce şeker hamuru ile kurabiye deneseydim diye düşündüm. Gerçi sert olmalarına rağmen tatları güzeldi.



İlk kez kurabiye yapmanın hevesi ile aklımdan bir çok model geçti. Bir kaç eskiz çizdim. Süsledikçe kurabiye yapma isteğim artıyordu. İlk modelimi hazırlarken çizdiğim eskizlerden yola çıktım. Kardeşimin kelebek sevgisini bilmeyen yoktur. Bu yüzden ilk kurabiyelerimin üzerinde kelebek olması çok da süpriz olmadı:) Ama benim kurabiyelerim bir çok kişi için süpriz oldu. Sanırım, kurabiye yapacağımı söylediğimde kardeşim dahil herkes bu kadar uğraşlı bir işe giriştiğimi düşünmedi. 


İlk kurabiyelerim biraz sağlam diş gerektirse de güzel oldular. Kurabiyelerim sonunda herkes için güzel nişan hediyeleri oldu.