31 Aralık 2013 Salı

Kardan adam kurabiyeleri



Kızımın okul günleri oldukça aktif geçiriyor. Neredeyse her hafta bir kutlamaları oluyor. Tabi ki bana da üzerimden üşengeçliğimi atmak kalıyor. Herhangi bir bahanem olmadan mutfağıma girip bir şeyler hazırlamıyorum. Bundan dolayı fırsatını bulunca da kaçırmıyorum.
Bu hafta kızım, okul arkadaşları ile yeni yılı kutladı. Ben de çocuklara hediye olarak kurabiyeler hazırladım. Kardan adam şeklinde kakaolu kurabiyeler...


Tabi ki ben kurabiyeleri süslemeye başladığımda bir sürü kardan adam modeli yaptığımı fark ettim. Tek bir model yapamıyorum. Renk renk çeşit çeşit olsun istiyorum. Bir sürü karakterde bir sürü şirin güler yüzlü kardan adamlar düşünüyorum. Başlarken bu kadar çeşidi planlamadığım için hazırlamak çok uzun sürüyor.



Yine uzun süren bir gece sonunda istediğim bütün kardan adamlarımı hazırladım. Gerçekten renk renk oldular. Sanki hepsinin yüzü, kıyafeti ayrı bir karakter gibiydi. Belki de yaklaşık 50 çocuğun olduğu bir yılbaşı kutlamasında hepsini temsil eden kardan adamlar yapmak mantıklıdır;)


Kulaklıklı bere giymiş, şaşkın, afacan, ürkek, minik kardan adamlar...



Burada şapkalarına kar yağdırmak istedim. Hafif nemli berelerin üzerine toz şeker serptim.
Tam anlamı ile istediğim etki olmadı. Değişik bir bere çeşidi oldu:D


Kulaksız bereler, ponponlu bereler giymiş kardan adamlarımız...

28 Aralık 2013 Cumartesi

Noel Baba pastası_Mutlu Dükkan günleri


Sonunda Zeynep Hanım'dan kurs almayı başardım. Mutlu Dükkan'ı ve Zeynep Hanım'ın yaptıklarını 2 yıldır severek takip ediyorum. Orada olmak çok zevkliydi. Çok güzel ve pratik bilgiler edindim. Keskin hatlı pasta yapmayı öğrenmek benim için harika bir deneyim oldu. Zeynep Hanım enerjisi çok yüksek bir insan. Terapi seansı gibi bir 2 gün geçirdim:D Zeynep Yümlü'ye tekrar teşekkür ederim.


İlk gün hazırlayıp kurumaya bıraktığım sevgili Noel amcam.



Tekrar Zeynep Hanım'la görüşebilmek üzere...

24 Aralık 2013 Salı

Vişneli cheese brownie



İnanılmaz güzel bir tarif... Yine bir workshop sonunda elde ettiğim ve ikram etmekten mutluluk duyduğum bir reçete paylaşıyorum. kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Yapımı çok kolay. Sadece malzemelerinizi önceden hazırlamanız yeterli. Elinizin altında malzemeleriniz ve hızlı bir çırpıcınız varsa hazırlamak 10-15 dakika sürüyor. Gerisini fırın halleder;)



Brownie için gerekli malzemeler;

300 gr bitter çikolata
250 gr tereyağı
4 yumurta
100 gr un
7 gr kabartma tozu
150 gr toz şeker
90 gr ceviz
150 gr vişne

Cheese krem için gerekli malzemeler;

150 ml krema
300 gr pınar beyaz
150 gr pudra şekeri
100 gr tereyağı( yumuşak)
40 gr un
2 yumurta
50 gr sütlü çikolata rende

Cheese krem hazırlanışı;

- Bütün malzemeyi bir kaba koyun, mikserle kabarana kadar çırpın.

Brownie hazırlanışı;

- Yağı yapışmaz bir sos tavası ile eritin.
- Yağ tamamen eridiğinde kaynamadan ocaktan indirin. İçine bütün çikolata parçalarını ekleyin ve tamamen eritin. ( Çikolataları bain-marie yöntemiyle de eritebilirsiniz.)
- Yumurtalarla toz şekerleri telle hafifçe çırpın.
- Bütün malzemeleri karıştırın, ceviz ve vişneleri de ekleyin. Vişnelerin fazla suyunu süzün.
- Kek malzemesini kalıplara yayın.
- Üzerine Cheese krem karışımını dökerek hafifçe karıştırın. Ebruli bir desen elde edeceksiniz.
- Kek karışımlarının üzerine çikolata rendelerini serpin ve fırına atın.
- 170°C-180°C fırında 30-35 dakika pişirin.


Not: Brownieyi servis yaparken kesin. Keserek muhafaza ettiğinizde içindeki akışkan ve yapışkan yapısı kuruyabilir. Eğer kesmişseniz her parçayı streç film ile sarmanızda fayda var.








22 Aralık 2013 Pazar

Kütük pasta



Bu pastayı yaptığımızda çok şaşırdım ve sevindim. Çünkü bir hafta sonra iş yerindeki arkadaşlarıma bu şekilde bir yılbaşı pastası yapmak aklıma gelmişti. İlk rulo pastamı yaptığımdan beri rulo pastayı bir ağaç kütüğü şeklinde sunmayı düşünüyordum. Belki fark etmişsinizdir, benim süslediğim bir çok pastada ağaç figürü vardır:) Her boş alana dalları yukarı doğu uzanan bir ağaç eklerim:D
İş ve çocuk işlerini yürütmek konusunda çok yoğun olduğum için kısa zamanda güzel pasta yapmanın yolarını düşünürken rulo pasta tam da aradığım çözüm. Gerçekten ince yumuşak bir pandispanyanız varsa sarıyorsunuz ve size nefis bir pasta oluyor. Üzerinde ki kremayı pürüzsüz sıvamak ne kadar zorsa bu kremayı ağaç gibi göstermeye çalışmakta o kadar kolay. Yani işin biraz kurnazlığı var. Kremanızı mükemmel sıvamak zorunda değilsiniz ve bunu hazırlamak 5 dakikanızı alıyor.
Tam da hazırlamayı düşündüğüm bir pastanın antrenmanını yapmak benim için çok iyi oldu. Artık yapacağım şeyden daha eminim. İnşallah az bile olsa bir zaman bulup iş arkadaşlarıma yılbaşına özel bir pasta yapabilirim. Yılbaşından önce sizlere de bu pastayı yapmanızı tavsiye ederim.


- Pandispanya hamurunu, yapışmaz bir kağıt üzerinde tepsiye 1 cm  incelikte yayın. Zaten ince olduğu için çabuk pişecektir. Piştikten sonra hafif soğumasını bekleyin.
-  İçine kremasını ( isterseniz çikolatalı, isterseniz vanilyalı) yayın. İçerisine muz, farklı meyve veya yemiş koyabilirsiniz. Biz burada haslanmış kestane koyduk ve çok lezzetli oldu.
- Pandispanyayı bir ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın. Sarılan rulonun her iki ucunu, düzgün olması için kesin.
- Sonra istediğin büyüklükte budaklar kesip ağaç gövdenize yerleştirin.
- Kakaolu krem şantiyi bütün görünen yüzeye sıvayın.
- Çatal yardımı ile ağaç kabuğu deseni yapabilirsiniz.
- Üzerine yapraklar minik dallar, yemişler, kar taneleri yerleştirip pastanızı şık hale getirebilirsiniz.


21 Aralık 2013 Cumartesi

Balkabaklı yılbaşı pastası



Uzun aradan sonra MSA' da tekrar günlük bir workshopa katıldım. Gerçekten orayı özlemişim. malzemeler elinin altında tam ve hazır oluyor. Öyle bir mutfakta bol asistanla yemek yapmanın zevki paha biçilemez:D
Daha önce de yılbaşı kekleri için katılacağım bir workshop vardı ve aşırı kar yağışından dolayı iptal olmuştu:( Bu sefer kursu almayı başardım. Sevgili arkadaşım Maral ile beraber çok eğlenceli bir gün geçirdim.



Minik kardan adamı ile süslediğimiz yılbaşı pastasını uzun yollardan taşıdım. Çok büyük hasara uğramamış olmasına nasıl sevindim anlatamam. İlk işim fotoğraflarını çekmek oldu. Klasik pastalara göre biraz daha farklı bir pasta ama balkabağını sevenler için güzel bir lezzet.



Pandispanya malzemeleri;

240 gr tereyağı
360 gr toz şeker
370 gr kekun
4 yumurta
250 gr süt
1 paket vanilya

400 gr balkabağı püresi (şeker ile haşlanmış)
100 gr kremşanti (soğuk)
2 yaprak jelatin

Hazırlanışı;

- Bütün malzemeleri mikser yardımı ile (ev robotunuz varsa daha iyi sonuç alırsınız) karıştırın. 3-4 dakika hızlı devirde çırpın.
- Küçük bir kek kalıbına yayın.
- 180°C'de önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. Ortasına tahta çubuk batırarak piştiğini anlayabilirsiniz.
- Yaprak jelatinleri soğuk suda yumuşatın.
- Yaprak jelatinleri yumuşadıktan sonra bir çorba kaşığı su ile ocakta eritin.
- Krem şantiyi çırpın ve kabartın.
- Kabak püresini ve jelatinleri krem şantiye ilave edin ve karıştırın.
- Pandispanyanız soğuduğunda kekinizin yüksekliğine göre katlara ayırın.
- Her katın arasına 1,5-2 cm kalınlığında hazırladığınız kabaklı kremayı yayın.
- Pastanızı buzdolabında beklettikten sonra süslemeye başlayabilirsiniz.




13 Aralık 2013 Cuma

Islak kek



Bu aralar iş, kurs derken bloğumla ilgilenemedim. Aslında sayfaya eklemek istediğim bir sürü tarif ve pastalar var. Ama yoğunluğumun arasında fırsat bulmak zor oluyor. Elbette kızımın sürekli hasta olması ve benim geceleri sabahlamamı saymıyorum bile:) O konuya artık alıştım.
Bu tarifim size biraz gecikmeli olarak geliyor. Geçen hafta kızımın okulunda yerli malı haftası kutlandı. Hala bu haftanın kutlanıyor olması beni çok mutlu etti. Okul herkesten yiyecek bir şeyler istemişti. 3 ana sınıfı birleşip yerli malı haftasını kutlayacaklardı. Benden de kek istemişlerdi. Islak kek yapmaya karar verdim. Çocuk sayısı kadar kek kalıplarına bölersem çocuklara dağıtmak ve yemeleri kolay olur diye düşündüm. Tabi ki ben keki kalıplara böldükten sonra yerli malı haftasını temsil etsin diye üzerlerine şeker hamurundan kiraz yapmaya karar verdim. Buna son anda karar verdiğim için bütün akşam kirazlarla uğraştım. 50 adet kek için kiraz hazırladım. Gece 1 de işim bittiğinde oldukça yorulmuştum. Bir daha ki sefere son anda karar vermeyeceğime eminim. :D


Islak kek malzemeleri;

1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı mısır özü yağı
1,5 su bardağı süt
4 adet yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Yapılışı;

- Toz şekeri, kakaoyu, yağı ve sütü mikser yardımı ile karıştırın.
- 1,5 su bardağı ayırın. Ayrılan bu karışım daha sonra keki ıslatmak için kullanılacak.
- Kalan karışıma yumurta ekleyin ve mikser ile karıştırın.
- Son olarak un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Spatula ile karıştırın. Birbirine karışması yeterli olacaktır.
- İsterseniz içerisine fındık, ceviz veya A. fıstığı koyabilirsiniz.
- Kalıplara dökün. 170°C'de pişirin.
- Fırından çıkardığınız keklerin üzerine ayrılan karışımı dökün.

Toz şeker, kakao, süt ve sıvı yağ

Karışımdan daha sonra kullanmak üzere 1,5 bardağı ayırın.

Pişirilecek karışıma yumurta ekleyin.

Mikser ile yumurtaları iyice karıştırın.

Un, kabartma tozu ve vanilya ekleyin.

Ben yeşil fıstık ilave ettim. Ama fındık ile cevizde bu karışma çok yakışıyor.

Servisin kolay olması için yağlı kek kağıtlarına böldüm.
Kalıpların yarısını doldurmaya dikkat edin.
Siz büyük bir kek kalıbında tek parça halinde de pişirebilirsiniz.

170°C'de önceden ısınmış fırında pişirin. Piştiğini anlamak için ortasına bir kürdan batırın.
Kek hamuru kürdana bulaşmıyorsa kekiniz pişmiştir.

Ayırdığınız kakaolu karışımı pişmiş keklerin üzerine dökün.

Ben bu aşamadan sonra her bir keki yerli malı haftasına uygun şekilde süslemek istedim. İsterseniz üzerine hazır süsler, granül çikolata veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.















11 Aralık 2013 Çarşamba

Hurmalı cupcake




Bugün İstanbul'a kar yağdı. Soğuk bir gündü. Ama ben İstanbul'un bir ucundan Maslak'a ulaşmayı başardım. Bugün özel bir işim vardı ve işten izinliydim. Hazır izinliyken de MSA'da cupcake dersine katılmak istedim. O kadar kar olmasına rağmen ben inanılmaz bir enerji ile yollara düştüm. Başka bir işim olsa sabahın köründe İstanbul'un karmaşasına girmek istemem ve söylene söylene yollara düşerim. Bu sefer heyecan ile kar ve tipiyi umursamadan Maslak'a kadar ulaştım. Tam Mecidiyeköy civarında inanılmaz dolu yağdı. Ben yine moralimi bozmadım:) Gerçekten İstanbul'un felç olduğu zamanlar okula giderken feci şekilde negatif olurdum. Ama bu sefer İstanbul'u sevdim, kalabalığına karmaşasına rağmen yolda sıkılmadım. İnsan sevdiği şeylerin peşindeyken her ortamda mutlu olabiliyor. Mecidiköy durağında indiğimde inanılmaz bir insan trafiği vardı. O kadar kalabalık bir durağa minicik bir merdiven yapılmış. Bu sabah bu durum bile benim sinirimi bozamadı. Normalde bu, nasıl mühendislik, nasıl iş diye söylenmeye başlardım. Ama o kalabalığın, durup durup minik adımlarda sağa sola sallanması beni eğlendirdi. Soğuktan büzüşmüş insanlar, birbirine yapışarak yürüyen penguenler gibi, kimisi sağa kimisi sola sallanıp ilerlemeye çalışıyorlar. Aralarında benim gibi minicik penguenler ezilmemek için çırpınıyor:D Vee 10 dakika sonra dar, yetersiz merdivenlere ulaşıyorlar. İşte böyle başladı sabahım. Maslak'a vardım. Ama çok hevesle istediğim o kursu alamadım:( Kardan dolayı iptal oldu. Ben 2 saat yollarda İstanbul'un bir ucundan geldim bari reçeteleri verin bile diyemedim, çok üzüldüm. İşte şimdi İstanbul beni sinirlendirmeyi başarmıştı.
Neyse yine de diğer işimi çabuk halledip evde cupcake yapmaya karar verdim. Ben bugün kesinlikle cupcake yapacaktım.




Elimde denemek için sakladığım tarifi yapamaya karar verdim. İstanbul içinde işimi bitirip eve geldiğimde saat 3 civarıydı. Hemen elleri yıkadım ve tarifi uygulamaya koyuldum. Hurmalı cupcakeleri hazırlamak çok zor değildi. İlk denemede tarifin 1/3 miktarını uyguladım. Tadını çok iyi bilmediğim için az miktarlarda denemek mantıklı geldi. Üstelik ilk kez sıkma torbası ile cupcake süslemeyi denedim . Gerçekten el alışkanlığı gerekiyor. Pasta ustaları yaparken çok basit gibi geliyor ama o şekilleri ve üzerinde ki frostingi tutturmak çok çok deneyim istiyor. Şeker hamuru ile kaplamak uzun sürse bile şimdilik benim için daha kolay. Krema süslemesine alışkın olanlar için çok hızlı bir süsleme yöntemi. Daha çok frosting yapmam gerekiyor. Bundan sonra ki çalışmalarım konuları belli oldu:D


Hurmalı kek için gerekli malzemeler;

225 gr taze hurma (çekirdeği çıkarılmış)
225 gr kaynar su
1 çay kaşığı karbonat
225 gr un
225 gr tereyağı
225 gr toz şeker
3 adet yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı;

- Hurmaları küçük parçalarda kesin. kaynar su ve karbonat ile karıştırıp bekletin.
- Hurmalar iyice yumuşadığında rondo ile krema haline gelecek kadar parçalayın.
- Ayrı bir kapta tereyağı ve toz şekeri mikser ile iyice karıştırın.
- Tereyağı karışımına yumurtaları ilave edin ve açık renk olana kadar karıştırın.
- Unu ve kabartma tozunu ilave edin ve birbirine karışana kadar yavaşça karıştırın. Un ilave edildikten sonra çok uzun süre karıştırmamaya dikkat edin.
- Karışımın içine hurma kremasını ilave edin ve yavaşça homojen olana kadar karıştırın.
- Yarısı dolacak şekilde cupcake kalıplarına boşaltın.

Ben ilk denememi 1/3 ölçek ile hazırladım. Malzemelerim yukarıda ki ölçeklerin 1/3 kadardır.

Kaynar su içinde karbonat ve hurmaları bekletin. İyice yumuşamasına dikkat edin.

 Yumuşayan hurmaları rondo ile krema haline getirin.
Tereyağı ve şekeri mikserle çırpın içine yumurtaları ilave edin. Karışım beyazlana kadar hızlıca karıştırın. Unu ilave ettiğinizde spatula veya kaşık ile yavaşça karıştırın. 

 Hurma kremasını da yavaşça ilave edin ve homojen olana kadar spatula ile karıştırın.

Kalıpları yarısına kadar doldurun.



Frosting için gereken malzemeler;

160 gr tereyağı
160 gr bitkisel margarin
240 gr çekirdekleri çıkarılmış hurma
3/4 çay bardağı süt
1 kg pudra şekeri

Yapılışı;

- Hurmaları çok minik parçalara ayırın.
- Tereyağı, margarini ve hurmaları mikser ile iyice karıştırın.
- Pudra şekeri ve sütü ilave edin. Mikser ile iyice karıştırın.
- Malzemeniz sıkılmayacak kadar sert oldu ise biraz daha süt ilave edebilirsiniz.


Tereyağı margarin ve hurmaları iyice karıştırın. 

Pudra şekeri ve sütü ilave edin. Sıkabileceğiniz yumuşaklıkta krema hazırlayın.

Sıktığınız frosting üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben hurma parçaları, granül çikolata ve toz kakao kullandım.