23 Şubat 2014 Pazar

Selanik gevreği (Biscotti)


Son zamanlarda şeker hamuru ile fazlaca uğraşıyorum. Uzun süredir tarif paylaşmadığımı fark ettim. Aslında evde bir şeyler hazırlıyorum ama fotoğraflamaya pek vaktim olmuyor. Daha önce birkaç kere denediğim bir tarifi yeniden deneyerek fotoğrafladım. Ben babamın fırıncılık döneminde fırınımızda Selanik gevreği adı ile satıldığını hatırlıyorum. Gerçi modern adı biraz daha havalı ama ben ona çocukluğumu hatırlatan ismi ile hitap etmeyi tercih ediyorum " Selanik gevreği". Kurutulmuş kek de diyenler olabilir.



Malzemelerini karıştırmak oldukça kolay. Sadece ilk fırınlama için malzemeyi düz bir tepsiye yaymak zor olabilir. Eşit kalınlıkta yaymak gerekir. Evinizde dar dikdörtgen bir kalıp varsa ona döşeyerek de ilk pişirmeyi yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler;

250 gr. un
175 gr. pudra şekeri
2 adet yumurta
5 gr. kabartma tozu
1 tutam tuz
60 gr. file badem
60 gr. kuru üzüm


Hazırlanışı;

- Pudra şekeri ile yumurtayı koyu kıvama gelene kadar çırpın.
- Diğer malzemeleri de ekleyip hamur yapın.
- Hamuru aynı kalınlıkta olacak şekilde düz bir tepsiye yayın. (veya dar bir kalıba döşeyin)
- 170° C de 20 dakika pişirin.
- Fırından çıkardığınız pişmiş hamuru ince dilimler halinde kesin. Tepsiye dizin ve 10 dk daha pişirin. İkinci pişirme anında dilimleri alt-üst etmeniz gerekebilir. Böylece her yeri eşit şekilde pişer.

Pudra şekeri ile yumurtayı bir kaba koyun.

Pudra şekeri ile yumurta koyu kıvama gelene kadar çırpın.

Minik eller iş başında;) 
-Unu yumurta karışımına eleyin. 

Diğer bütün malzemeleri karışıma ilave edin.

Bütün malzemeleri yumurta karışımıyla iyice karıştırın. Koyu kıvamlı bir kek hamuru elde edeceksiniz.

Hamur koyu kıvamlı olduğu için kek kalıbına değil düz bir tepsiye yayabilirsiniz.
Spatula kullanarak hamuru eşit kalınlıkta yayın.
Gevrekleri hangi boyda istiyorsanız, o genişlikte dikdörtgenler şeklinde yayabilirsiniz.

170°C 'de 20dk. pişirin.

Pişmiş hamuru ince dilimler halinde kesin.

Dilimlerin iç kısımlarını kurutmak için tepsiye resimde ki gibi dizin.


10-12 dakika daha fırınlayın.


Fırınlama esnasında dilimleri alt-üst etmeniz gerekebilir.

Aşamaları göz önünde bulundurduğumda yapımı zahmetli gibi görünse de kolay bir gevrek, "Selanik Gevreği". Üstelik kurabiye ve kek yerine geçebiliyor. Beş çayı yanında ikram edilebilecek hafif bir gevrek olduğunu denediğinizde göreceksiniz. Uzun bir süre kavanozda (hava almayacak şekilde) muhafaza edebilirsiniz. En az 1 ay tazeliğini koruyabilir. 
Ben her zaman ki gibi gevrekleri kızımla beraber yaptım. Arka planda müthiş aşçı iş başındaydı. O minik eller her aşamasına karıştı. Artık alıştım. Kızım olmadan mutfakta bir şeyler hazırlamak imkansız;)







Anne eli değmiş Minnie Mouse kurabiyeler


Doğum günü kurabiyelerini hazırlarken kızımın işin içine dahil olması ile doğaçlama hazırlanmış kurabiyeleri sunmaktan mutluluk duyarım;)

Daha önce paylaştığım Umizoomi kurabiyeleri hafta sonu hazırlamıştım. Her zamanki gibi sevgili kızım oyuncak ile oynamak yerine benimle takılmayı tercih etti. Sakın az oyuncağı olduğunu sanmayın. Kızımın o kadar çok teyzeleri, halaları, amcaları var ki denizde kum Tamay'da oyuncak var. Ama yine de anne evdeyse (bu ben oluyorum) ve özellikle mutfakta bir şeyler yapıyorsa Tamay orada oluyor. " Anne sana nasıl yardımcı olabilirim" diye başlıyor. "İyi ki sana yardım etmişim diye bitiriyor." Ve kesinlikle benimle yarışmaya kalkıyor. Normalde bir çocuğun hemen ilgi duyup sıkılması gereken işler, mutfak işleri; ama kızım, azimle sonucu bekliyor. Elbette ki beni çileden çıkardığı çok vakit oluyor.  
Kurabiye haftamızda çok çileden çıkmamak için daha hamur aşamasında Tamay'a sorumluluk yükledim. Ona minik, neredeyse para kadar olan yuvarlak bir kalıp verdim. Ve pişmemiş kurabiye hamurundan bir miktar bıraktım. Zaten küçük hanımın merdanesi var:) Artık o da kendi kurabiyeleri ile olaya dahil oldu.


Biz halamlarla yuvarlak kurabiyeleri hazırlarken o da kendi 4 adet para kurabiyelerini hazırladı. Pişmesini sabırsızlıkla bekledi. Piştikten sonra biz bir yandan Umizoomileri hazırladık. O da durmadan masamızdan malzeme kaçırıp kendi kurabiyelerini hazırlamaya koyuldu. 
Kızım Minnie'yi çok sever. Kendi kafasında Minnie Mouse şeklinde kurabiye hazırlamaya karar vermiş. Bizden siyah şeker hamuru ve yuvarlak kalıplar istedi. Sanırım kulak için en uygun yuvarlaklar bunlardı. Biraz ufak oldular ama idare edin;) 
Tabi ki Tamay'ın yaptığı kurabiyeler Minnie'in arkadan görünüşü gibiydi. Simsiyah kafa arkaları... Sanırım bir eksiklik hissetti ve yanıma geldi " Daha başka ne yapabilirim anne?" diye sordu. Çok hoşuma giden minik yuvarlaklara ten rengi surat ekledim. İkimizin de hoşuna gitti. Göz, burun yaptık. Ağız oluşturduk derken Minnie'nin harika kurdelelerini yaptık. Allıkla yanaklarını boyadık, v.s.... Herkes Umizoomileri hazırlamayı bıraktı ve Minnie'yi izledi. Süsledik de süsledik:D Ve sonunda Minnie, minicik şekilde karşımızda belirdi:D

Yaptığımız ilk MİNNİE

Analı-kızlı harika bir ekip işi oldu. Çok beğendik diğerlerini de süslemeye karar verdik. İki MİNNİE ve iki MİKEY MOUSE hazırladık. Akşamın en ilgi çeken kurabiyeleri oldular;)




22 Şubat 2014 Cumartesi

Umizoomi kurabiyeler


Kurabiyeleri blog sayfasına yüklemek, kurabiye hazırlamaktan daha zormuş. Bu aralar pasta hazırlamaya vakit bulurken resimleri yüklemeye hiç vakit bulamadım. Aslında paylaşmak istediğim daha bir çok pasta ve tarif var. Bilgisayara yüklenmeyi bekliyorlar. 


Sevimli kahramanlarımızı size tanıştırmıştım. Bu yıl kızımın ısrarı üzerine pastasını, Umizoomi kahramanları ile süsledim. Pasta maket olunca doğum günü için kurabiye de hazırlamaya karar verdim. Elbette bu yıl yardımcılarımın olduğunu yine eklemeliyim:) Hazır bir sürü asistan bulmuşken aklımda ki bazı tasarımları hazırladım. Fırsatı hiç kaçırmadım.
Bu tasarımlar, aslan, kaplan, zebraya göre daha kolay oldular. Ya da asistanlarım da artık kurabiye  yapmayı iyice öğrendiler:D Özellikle Bot (robot) kurabiyeyi hazırlıkları oldukça hızlı ilerledi. Sadece Mili beni biraz uğraştırdı. Kirpiklerin şeker hamurundan olması ve özellikle elbise desenleri vakit aldı. 



Elbisenin deseni bu kadar önemli mi demeyin? Gerçekten önemli... Mili'nin kahramanlık yeteneği desen gücünde:) Elbisesi istediği deseni alıyor ve bir sürü sorunu çözebiliyor:D Tek tek fırça ile çizilmiş Mili ana desenleri...


Antenli Bot... Göbüş göbek ekranı...Bot'un gücü göbeğinde ki ekranda.. Sorunları görebiliyor. Kafasında ki turuncu anteni ile bütün dalgaları alıyor;)



Geo, geometrik şekilleri kullanabiliyor. Kemerindeki şekillerle istediği aracı yapabiliyor;) 
 Her ne kadar kafasını tam geometrik yapamasam da  o tam Geometrik adam...



Umizoomiler ve ilk maket pasta


İlklerden biri daha... İlk kez maket pasta hazırladım. Hani düğün salonlarında ihtişamlı, büyük pastalar olur ama kesilmez; İşte tam öyle bir pasta hazırladım. Çünkü artık bu şirinlerin, kesilip kesilip yok olmasına dayanamadım:( Bu kez saklamak için görsel bir pasta hazırladım. Tabi ki yanına kesmek için ev yapımı kestaneli rulo pastamı yaptım:) Misafirlerimi asla pastasız bırakmam:D


Aslında bu yıl da doğum günü kutlaması yapmayı düşünmüyordum. Sonuçta kızım okula başladığı için, okulda yaşıtları ile bir kutlama yapmak istedim. Ama kuzenimin yarıyıl tatiline denk gelmesiyle canım ailem, halamlar, kuzenlerim İstanbul'daydılar. Bu fırsatı kaçırmayarak aile arası kutlamayı, biraz daha özel hazırlamaya kadar verdim. Büyük güzel bir pasta ile kurabiyeler hazırlamaya karar verdim. 


Tabi kız halaya çeker derler ya benim pasta kurabiye ilgim hep halamdan geliyor. Onlar İstanbul'da olunca bayağı enerji geldi. Hep beraber bir sürü kurabiyeler de hazırladık. İşe gitmeme rağmen el birliği ile kutlamaya yetecek kadar ikramlıklar hazırladık. Yalnız pastaları hazırlarken onlara bile göstermedim. Herkese sürpriz olsun istedim.
Bu yıl, kızım Umizoomi  Takımı'nın (kahramanlıklar yapan çizgi film karakterleri. Bu onların ekip adı.) olduğu bir pasta istedi. 3 yıldır en sevdiği çizgi film. Bahsettiklerim ve görenler tam olarak ne olduğunu bilmeseler de birçok çocuk bunları iyi biliyor:) Aslında maket pasta yapmak bir anlamda iyi oldu. Kızım onları kadar çok seviyor ki hala yanlarına gidip merhaba Mili, merhaba Bot, Geo diye konuşuyor:D Bir şeyler anlatıyor. Ailemizden gibiler. Ve şimdilik bizden ayrılmaları gerekmiyor:)


MILI

BOT

GEO

İşte bizim müthiş iyi niyetli kahramanlarımız... Dilediğiniz anda çağırabilirsiniz. Bot'un göbeğinde ki ekrandan izleyebiliriz:) 
Bu doğum günü hem pastalar hem kutlamalar bakımından çok özel oldu. Okulda kutlamak harikaydı. Aile arası kutlamamız da gerçekten çok güzel geçti. Belki aile arası bir kutlamaya ne kadar uğraştığımı fark edememiş olabilirsiniz. İnanın aile arası fotoğraflarımızı göstersem ne demek istediğimi anlarsınız. Ailemiz o kadar geniş o kadar büyük ki... Hepsinin bir arada olduğunu görmek müthiş bir şey. Herkesi çok özlemişim. İyi ki hem benim hem eşimin ailesi koloni halinde yaşamışlar. İyi ki aynı evi, yatağı paylaştığım halamlar, kuzenlerim olmuş. Yoksa bu kadar gönül zenginliği nasıl bir arada olurdu. Sizi seviyorum iyi ki varsınız.













21 Şubat 2014 Cuma

Kitap gibi pasta :)


Bu günler de paylaşmak istediğim o kadar çok pasta, kurabiye görselleri var ki! Paylaşmayı heyecanla beklediğim pastaya sonunda sıra geldi. İçi tamamen gerçek pasta, üstü el boyaması ve üç boyutlu orman figürleri ile süslü. Tuval boyamayı eskiden beri severim. Hatta evimde kendime ait tuval resimlerim var. Bu hobimi pasta ile birleştirmeyi uzun zamandır bekliyordum. Bu tarz örnekleri internette gördükçe sabırsızlanıyordum. Sonunda kızımın beklediğim doğum günü geldi. Ve kurabiyelerin yanında yorgunluktan mahvolsam da pastamı tamamladım. Kızımın okul arkadaşları ile olan kutlamasına hazırladım.






Okula kitabı getirdiğimde herkes gerçekten çok beğendi. Çocukların şaşkınlığı, gizlemedikleri cümlelerinde zaten ortadaydı. Bazen en tarafsız eleştirmen çocuklar olabiliyor. Bazen acımasız, bazen hayran, bazen şaşkın ve çoşkulu oluyor eleştirileri. Bu sefer pastanın beğenildiğine emin olarak ayrıldım oradan. Biliyordum ki nezaket için söylenmiş övgüler değildi.


"Abla, abla bunu kim yaptı? Kimin doğum günü?"
" Vaaaw, gerçekten mi sen yaptın? Abla gerçekten mi sen yaptın?" 
" Abla ne kadar sürdü. Yenir mi? Ne zaman yiyeceğiz?"
"Nasıl yapılıyor bana da öğretir misin?"
...

Okulda pastayı kutlama öncesi talandan kurtarmak oldukça zor oldu. Bir sürü pasta canavarı çevresini sardı ve inanılmaz soru yağmuruna yakalandım. Kendimi okulda ki sözlülerden bile zor durumda hissettim. Neredeyse orada nasıl yapılacağını öğretmemi isteyeceklerdi. Öyle bir durum vardı ki ben kız çocuklarının çok ilgileneceğini düşünürken daha çok erkek çocukları ilgilendi. Sanırım bunu Aslan Kral'ıma borçluyum.
Tabi ki ilgi güzeldi ama talandan kurtulma çabası yorucuydu. Koskoca Aslan Kral bile onları korkutamadı. Onlarca parmak pasta kesilmesini beklemeden orman hayvanlarının üzerindeydi :D

Korkudan kulakları ile havalanıp kaçmaya teşebbüs eden FİL... :)

Talanı püskürtmek için bir umut kükrerim dese de gözlerinde ki korkuyu gizleyemeyen, taşların üzerine tüneyen ASLAN... :D



O gün pasta ve kurabiyeleri aynı tema ile hazırlamak istedim. Pasta gibi kurabiyeleri de hayvanlardan hazırladım. Daha önce paylaştığım için biliyorsunuzdur. Her çocuğun farklı farklı seveceği birçok çeşit kurabiye oldu. Gerçekten doğru karar verdiğimi orada ki ortamı görünce anladım. Her çocuğa sürpriz gelen hayvanlardan sonra atılan çığlıklar pastayı bile unutturdu. Sonuçta pasta her birinin tabağına kesilip geldiğinde ihtişamı kalmıyordu. Ama kurabiyeler hepsine ayrı özeldi. Ve onları adım adım yemeleri oyun gibiydi. 



Kutlama sonunda bütün hepsinin talan olmasını artık engelleyemedim. Gerçi engellemeyi de hiç istemedim. Yendiğini ve öğretmenler odasından bile fotoğraf çekmek için gelenlerin olduğunu görmek beni kat ve kat sevindirdi. Eve gidip bu gazla daha çok kitap pastalar yapabilirim.


Kızıma bir doğum günü hediyesi almadım. Bu kitap ona anlamlı bir hediye olsun istedim. Gerçi bu anlamı büyüdüğünde anlayacak. Yine de bilinç altına şimdiden mesajımı kazımak istedim. "Kitaplar yalayıp yutulmak içindir. Kitapları, yer gibi sindirerek, her seferinde aç bir insan gibi hevesle okumalıdır. Yemek kadar gereklidir. Bilgiye aç olanların tatlısıdır. "
Gün sonunda gerçek anlamda yalanıp yutulan kitabı büyüdüklerinde bilgi anlamında yalayıp yutmaları dileğiyle...


16 Şubat 2014 Pazar

Kurabiyeden Orman Hayvanları


İşimde ki yoğun günlerimin arasına kızımın doğum gününün girmesi her yıl beni zor duruma sokuyor. Bir ay öncesinden strese başlıyorum:) Hem ofiste aralıksız çalışıp hem de akşam pasta süsleri yapıyorum. Bu yoğunluğa kardeşlerimin düğünleri eklendiği için kızımın doğum gününü geçen yıl kutlamamıştım. Bu yüzden bu yıl daha da heveslendim. Her zaman sadece pasta yaparken bu yıl kurabiyeler de yapmak istedim. Hımmm, gerçi kendime iş çıkardığım kesin. İki konsept, iki doğum günü hazırladım. Şu an gecikmeli paylaştığım kurabiyeleri bile yazarken yorgunluğumu hissediyorum. Ama yine de en kısa zamanda paylaşmak istediğim bir sürü fotoğrafım var. Yorgun ama mutluyum. Çünkü hepsi çok beğenerek sunduğum işler oldu;)



İlk konsepti, kızımın okul arkadaşları için hazırladım. 50 kişi için kurabiye hazırlamak çok kolay olmadı. Ama bu sefer harika asistanlarım vardı. Çok sevdiğim halamlar, kuzen Merve ve Melike... Onlar olmasa bu kadar çeşitli hayvan modellerini, bu kadar sürede asla hazırlayamazdım. Bu arada annem ve babamı unutmamam gerekiyor.Annem olmasa ev asla temiz ve derli toplu olamazdı bu hafta:).  Sanırım babamın en büyük katkısı hevesli olmasıydı. Çok konuşup uyumamıza engel oldu ve sabaha kadar kurabiye süsledik:D Tabi ki sanki kendi yapmışçasına bilgin yorumları da bize destek oldu herhalde. ( Ondan bahsetmezsem olmazdı :S) 

Gelelim minik hayvan kurabiyelere... Onlar harika ormanların harika hayvanları... Her birini hazırlarken çok eğlendik. Ama bizi en etkileyen aslan oldu. Sanırım heybeti kurabiyede bile kendini hissettiriyor. Boşuna KRAL dememişler :)


Tombik yanaklı, şaşkın aslanlar...
Doğasında çok şaşkın ve şirin olmasalar da bizim aslanlarımız dost canlısı:D


Biraz sinsi bakan zebralar...
Normalde şirin ve hafif şaşkın olmalarına rağmen bizim ormanda biraz farklılar:D


Hüzünlü, ürkek filler...
Hııım, filler ürkecek son hayvan olmalılar. Ama biliyorsunuz çizgi film ormanlarında, 
 hayvanlar farklı duygular da taşıyabiliyor.


Ve şakacı maymun. Demek ki maymun her yerde aynı. Çizgi film de gerçek ormanlarda da...
Her yerde şakacı hileci maymun;)


Bundan sonra da hazırlamak istediğim o kadar çok hayvan var ki. Bunlar çok fazla arttırılabilir. 
Zürafa, köpek, kedi, koyun, kuş, tavşan,...
Hepsinin kendine özgü kulak ve burunlarını değiştirerek bir sürü hayvan yapabiliriz.
Üstelik sadece birkaç büyüklükte yuvarlak kalıbınız olması yeterli.