24 Mart 2014 Pazartesi

Sebzeli Brioche


Ara sıra tuzlu tarifler paylaşmayı seviyorum. Aslında benim damak zevkim tamamen tuzlu hamurlardan yana :) Ama tatlı hazırlamak konusunda daha hamarat olduğumu düşünüyorum.
Brioche, yemekten çok zevk aldığım bir poğaça. Sebzeli olduğu için yumuşak ve yemesi çok kolay bir hamur.Bazı poğaçalara gibi kuru ve boğaza takılan bir hamur değil. Hafif tatlı. Zaten hamurun içindeki un yoğunluğu da çok az olduğu için yapım esnasında hamuru biraz akışkan oluyor. Pişirirken  kalıp kullanmak gerekiyor. 


Brioche için gerekli malzemeler;

275 gr. un
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
50 ml. su
2 adet yumurta
35 gr. şeker
10 gr. maya
1 tutam tuz
1 adet kabak (içi alınmış)
4 adet arpacık soğan 
1 adet havuç (soyulmuş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber



Yapılışı;

- Kabak, arpacık soğan ve havucu rendeleyin. Rendenin büyük bölümünü kullanın.
- Zeytinyağı bir tavada ısıtın.
- Sebzelere tuz ve karabiber ekleyin. Zeytinyağı ile soteleyin. Soğumaya bırakın.
- Başka bir kapta mayayı bir miktar suda karıştırıp, çözdürün. 
- Tereyağı ve sebze harcı hariç bütün malzemeyi 6 dakika yoğurun.
- Tereyağı ekleyip yoğurmaya devam edin.
- Sotelenmiş sebzeleri ilave edip karıştırın. 
- Buzdolabında 2 saat dinlendirin. Üzerini streç filmle kapatın. 
- Buzdolabından çıkarıp kalıplara doldurun. Hacimleri 2 katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakın.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.

Sebzeleri rendeleyin. İçine tuz ve karabiber ekleyin.

Sebzeleri zeytinyağı ile soteleyin.

Tereyağı hariç hamuru en az 6 dk yoğurun. Sonra tereyağı ile yoğurmaya devam edin. 
ne kadar yoğrulursa o kadar yumuşak kabarık bir hamur olur.

Buzdolabında 2 saat dinlendirin.

Kalıplara doldurulan hamuru bir süre mayalanmaya bırakın.

Piştikten sonra kalıplardan çıkarabilirsiniz.

Bu tarif hem yumuşak hem lezzetli bir ekmek olarak bile kullanılabilir. Çocuklar için harika bir poğaça olur. Sebze ile büyük sorunları olan çocuklar için sebzeler ince ince rendelenirse içinde anlaşılmayacaktır ;)






23 Mart 2014 Pazar

Bohça Pasta_Bonus pasta;)



Fotoğraflarımı güncellerken paylaşmayı ihmal ettiğim sevgili bohça pastaya ulaştım. Maral ve Tamay'ın doğum günü için hazırladığım pastanın yanında iki kişilik minik bir pasta hazırlamıştım. Nasıl oldu da onu unuttum bilmiyorum. Sanırım asıl papatya kızları hazırlarken büyük pastaya çok odaklanmıştım ve hazırlamayı planladığım pasta papatya kızlardı. Planlamadığım bir pasta olduğu için minik bohça tamamen gözümden kaçmış. Gerçekten almış bohçasını kaçmış:D Ama ben onun izine rastladım;)




Minik bohçayı hazırlamak gerçekten planımda yoktu. Papatya kızlar için pasta keki hazırlıyordum. Kek malzemesi çembere fazla geldi diye düşündüm ve biraz artan kek malzemesini, sufle kalıbında pişirdim. Amacım sadece kek pişirmek olacaktı ki birden bu minik keki de şeker hamuruna sarıp sarmalayım ve Maral'ın doğumgününe paket olsun dedim:) Gerçekten de iki kişilik bir pasta hazırladım ve şeker hamuruna sarıp sarmaladım. 



Bohçanın hazırlanışı;

-Keki iki kata ayırdım. 
-Arasına pasta kremasını sürdüm. Normal bir pasta hazırlamaktan çok çok kolay oldu. 
-Dış yüzeyini hiç düzeltmeme gerek kalmadı. Büyük düzgün bir pasta hazırlarken kekin kenarları düzgün olmalı ki şeker hamuru düzgün sonuçlansın. Ama bu sefer keki hiç tıraşlamadan krema ile buladım. Pasta, kaplanmaya hazır oldu.
-Bir kat şeker hamurunu kekin çevresine kapladım. İnce kat şeker hamuru kullandım. Düzgün olması için uğraşmadım. Bu katı yapmamda ki amaç, bohça katını hazırlarken kekin kreması veya çıkıntıları, bohçanın yüzeyini bozmamasıydı. 
-Son olarak biraz daha kalın bir şeker hamuru açtım. Bir nevi bohça örtüsü gibi oldu. Ve onu torba gibi büzdüm. Büzgü yerine, kurdele şeklinde şeker hamuru doladım. Torba büzgüsünü kamufle etmek için kullanışlı oldu.

O zaman bonus pastanın neden birden, plansız çıktığını bilemiyordum. Ama o gün kutlanmaya değer çok güzel haberlerin bu bohçayı çektiğini anladım. Yani ben planlamasam da bu pasta minik güzel haberleri de beraberinde getirmek içindi;)


16 Mart 2014 Pazar

Vişneli Pasta


Sürekli şeker hamuru ile yaptığım pastalardan sonra kremalı pasta yapmak ne kadar da zormuş. Süslemek için serbest bir pasta süsleme tekniği yarattım. Fazlaca uydurmaca bir tarz oldu. Yine de üzerinde ki bebek kuşlar işi kurtardı:D Tabi ki bir tabak dolusu vişne işin kolayına kaçmak oldu. Tuval üzerinde çılgınca çalışan ressamlar gibi oraya buraya bir şeyler ekledim. Sonunda pastaya benzediğini düşünüyorum;)  



Kremalı pasta yapmak istememin en büyük nedenlerinden biri pasta üzerinde çikolata dekorasyonu uygulamaktı. Tahmini yöntemlerle şekil verdiğim çikolata ile pastanın çevresini kapattım. Çikolatayı erittim, yağlı kağıt üzerine şekilli olarak akıttım ve dondurucuda dondurdum. Ama bu gibi işlemler için hızlı dondurucu sprey var. Ben hiç kullanmadım. 
Pastayı krema ve klasik süslemek çok farklı ve zor bir alan. Bazen zevkine denemeler yapabiliyorum ama şeker hamur ile süslemeyi tercih ederim. Bu alan gerçekten zor ve sürekli deneyim gerektiriyor.:) Bir gün krema ile pastayı pürüzsüz kaplarsam büyük bir başarı elde edeceğimden eminim:D
Tabi ki bu pastada krema ile kaplamaya çalışmadım. Direk işin kolayına kaçarak, farklı malzemelerin birleşimi ile ortaya karışık bir pasta hazırladım;)


Mini mini kuşlar, Vişne ağacında doğdular. Anneleri onlara şekerden yuva yaptı;)

Kremalı pasta yapmak istememin bir nedeni de meyveli ve kremalı klasik pastayı özlemiş olmamdı. Şeker hamuru ile kaplanan pastaların kekleri sert olmalı. Genelde içine çok fazla malzeme konmamalı.Kreması beton gibi donmalı v.s. Bunlar pastanın dümdüz ve statik durması için çok önemli. Şeker hamurunun ağırlığını taşıyan bir alt yapı olmalı:D Yani şeker hamuru ile kaplanan pastalar, klasik pasta anlayışının dışında kremalı kek gibi bir izlenim yaratabiliyor. Kendi alanında çok lezzetliler. Ama bazen o bol meyveli ve kremalı sünger gibi pastaları da özleyebiliriz. İşte öyle özlediğim bir gündü ve bol vişneli, kremalı bir pasta hazırladım;)
İçi için kakaolu sünger kek hazırladım. Pastacı kremasını vanilyalı tercih ettim. Kek kakaolu olunca kreması vanilyalı oldu. Vişne ve krem şanti ile de aralarını süsledim. Özlediğime deydi. 






8 Mart 2014 Cumartesi

Fındıklı cake pop, top kek karışımı bir şey!:)


Cake pop henüz denemediğim bir tatlı çeşidi. Pasta ve kurabiyelerden farklı tatlı yapma fırsatı bulamıyorum. Ama bu aralar işe gitmesem de evde bütün gün tatlı yapsam havasındayım. Denemek istediğim birçok tarif var. Cake poplar, macaronlar yapmak istiyorum.:) Ama bunları yapabilmek için gece mesaileri yapmam gerekiyor:D 
Neyse ki çok sevdiğim ailem ve dostlarım için iki arada bir derede denemeler yapıyorum. Kalabalık bir çevrede olmak bana, ikram bahaneleri yaratıyor:D Kendimi mecbur hissettiğim için mesailere kalabiliyorum;) Tabi ki kısıtlı zamanda olunca pratik çözümler bulmaya çalışıyorum


Bugün paylaşacağım cake pop tarifi, evde herkesin herhangi bir kek ile yapabileceğiniz bir uygulama. Şekilli cake popların yanında top kek de diyebileceğimiz bir tarif. Cake pop için ne kek kalıbı ne cake pop makinesine ihtiyaç var. Evde yaptığınız bir kek ve çikolata ganajı ile şekillendirebilirsiniz. Ben bu denemeleri, pasta yaparken artan kek ve pasta kreması ile hazırladım. Elinizde sade, portakallı kek varsa da farklı bir aroma olur. Veya özellikle top kekler için bir kek hazırlayabilirsiniz. Benim kullandığım kek çikolatalıydı.


Hazırlanışı;

-Öncelikle kekleri (hazırladığım kek çikolatalı kekti.) ufalayın. Bunu yaparken rondo kullanabilirsiniz. Ben elle ufaladım. 
-Keklerin içerisine pasta ganajı ekledim. Ganaj, yoğun çikolatalı olursa hazırlanan top cakeler sağlam olur. Benim kullandığım ganaj, 1 birim kremaya 3 birim bitter çikolata ile hazırlanıyor. Bu ganaj tarifi, aynı zamanda şeker hamuru kaplanacak pastalarda da kullanılıyor.
Ganaj illa bitter çikolatalı olmak zorunda değil. Beyaz çikolatalı da yapılabilir. Farklı damak ve göz zevkine göre malzemeye karar verebilirsiniz.
-Bu karışımın içerisine petibör bisküvi ekleyin. Bu aşamada bisküviyi eklemezseniz de olur. Benim petibör bisküvinin aroması hoşuma gittiği için ekledim. Bisküvi pastası ve browni arasında karar veremeyeceğiniz bir tat oluyor. Bu tarif sizin isteğinize göre de çeşitlenebilir. Mesela, sade kek ile yapıyorsanız aroma olarak tarçın ekleyebilirsiniz.Veya burçak bisküvi de eminim harika olur.


-Karıştıracağınız malzemeleri hazırlayıp yoğurun. Ganajın biraz soğumasını bekleyin. Tam sertleşmeden keki minik minik yuvarlayın. Biraz sıkı yuvarlamak gerekebilir. Ben yuvarlaklar hazırlarken içerisine bütün fındıklar yerleştirdim ve fındıkların çevresine karışımı yuvarladım. İsterseniz içerisine kurutulmuş meyve yemişleri de koyabilirsiniz.
-Yuvarlakları bir tepsiye dizin. Çikolata ganajının iyice donmasını bekleyin. Yoğun çikolata içeren ganaj soğudukça sertleşecek ve toplar dağılmayacak kıvama gelecek.


Bu aşamadan sonra, arzunuza göre her türlü  süsleme yapılabilir. Direk topların üzerini hazır şekerlerle veya fındık parçaları ile de süsleyebilirsiniz. Veya erimiş çikolataları renklendirerek topları, çikolataya batırıp çikolata kaplayabilirsiniz. Tamamen yaratıcılık ve damak zevkine bağlı bir aşamadayız. 
Ben elimde şeker hamuru olduğu için şeker hamuru ile kaplamaya karar verdim. Kek toplarını, tomurcuk çiçek şeklinde renkli şeker hamurları ile kapladım. (Bir miktar şeker hamurunu merdane ile açın. kek topları ortasına yerleştirin ve şeker hamurun fazlalıkları bir tarafta toplanacak şekilde kaplayın. Basit bir çiçek tomurcuğu yapmış olduk:))
Gelelim deneysel çalışmama;
Bazılarını tamamen yuvarlak şekilde kapladım.. Daha sonra bu yuvarlakları, erittiğim sıcak süsleme şekerine batırıp uçlarını uzatmaya çalıştım. Tamamen deneysel bir çalışma oldu:) Tel şeker yapımında kullanılan şekeri eritip yuvarlakları içine bandırdım, Aşağıya sarkıtarak uzamalarını bekledim. Bunu yapmak o kadar eğlenceli ki anlatamam:D Ama topları zapt etmek  oldukça zor. Kayıp gidiyorlar. Sıcak şeker ile beraber şeker hamurları eriyerek aşağı akıyorlar. Kısa bir süre sonra da donuyorlar. Ve topların ucunda renkli tel şekerler oluşuyor. 


Bu aşamada şekerin bol olması ve iyice akışkan olması önemli. Toplar eriyen şekerin içine tamamen gömülecek şekilde batırılmalı. Yoksa şeker hamurları düzgün şekilde şekerle kaplanmıyor. Bu şeker oldukça hızlı donduğu için hızlı hareket etmek gerekiyor. 
Tabi ki bu bahsettiklerimi, ilk deneyimimden gördüklerimle yazıyorum. Ben de ilk kez deniyorum ve çok başarılı olduğum söylenemez. Topların büyük bir kısmını, akıtıp bozdum:D. Elimde yetersiz miktarda süsleme şekeriyle bu deneyi yapmak, bana malzemenin değerini hatırlattı;). Başarılı olmak için malzemen bolca olmalı:D Ben bu deneyimden sonra yaptığım hatalarla size yardımcı olmaya çalıştım. Zaten fotoğraflarından da göreceğiniz gibi tamamen şeker kaplı düzgün toplarım bir veya iki tane:)))

 Yapmak istediğime en yakın deney ürünü...
















7 Mart 2014 Cuma

Pembe Merengler


Mereng bizim deyimimizle Beze, içi boş... Evde bir şeyler yaparken çok miktarda yumurta akınız kaldıysa yapabileceğiniz bir atıştırmalık. Pastanelerde ve bizim fırında neden hep beze olduğunu, artık daha iyi anlıyorum. Pastadan geri kalan yumurta akları değerlendiriliyor:D  Ben çok küçükken babamın fırınında da çokça yapılırdı. Kakaolusu, büyüğü küçüğü, damla çikolatalısı... Hiç yemezdim:) Ben daha çok poğaça ve simit fanatiğiydim:) Babam buna içi boş derdi. Sanırım bazı bölgelerde de bu şekilde söyleniyor. Düşük sıcakta uzun süre kuruyan yumurta akları bir kabuk gibi oluyor. Yerken içi boş bir şeyler veya kabuk yendiği izlenimi veriyor. Sanırım bundan dolayı "İçi boş" deniyor.
Yapımı ve malzemesi kolay gibi görünüyor ama hızlı karıştırılması, kıvamı ve uzun süre pişirmek bayağı vakit alıyor. 3 saat düşük ateşte pişmesi sizi sabırsızlandırıyor. Tabi ki özellikle sıkma torbası kullanmaya pek alışkın değilseniz mutfak bir hayli batıyor.


Mereng(Beze) eşimin en sevdiği atıştırmalıklardan. Öyle ki beze yaptığımı ilk duyduğunda, 10 yaşında bir çocuk ifadesi vardı suratında. Neredeyse misafirler gelmeden hepsini bitirebilirdi. Hatta "bitirecek eyvah diye" korkmadım desem yalan olur. Bezeler ağzı kapalı bir kavanozda 3 ay kadar tazeliğini koruyor. Tabi ki söz konusu bizim ev olunca bir iki güne bile bekleyemedi. Her vakit renkli renkli bezeler yapıp cam kavanozlarda, tezgah üzerinde duran bir lokmalık atıştırmalıklar olsun isterdim. Ama öyle bir durum için 2 günde bir mereng hazırlamam gerekir:D O yüzden şimdilik ilk denememde ancak fotoğraflarını yakalayabildim. 


Mereng (Beze) için gerekli malzemeler;

100 g yumurta akı ( 3 büyük yumurta)
Bir tutam tuz
100 g toz şeker
1 çay kaşığı vanilya özü
100 g pudra şekeri, elenmiş
Pembe sıvı gıda boyası


Hazırlanışı;

- Yumurta akını ve tuzu mikserle yüksek hızda çırpın. Yumurta akının düzgün çırpılması  için kullandığınız kabın içinde yağ olmamasına dikkat edin.
- Yumurta akı koyulaşmaya başladığında toz şekeri yavaş yavaş karışıma ekleyin.
- Mereng hamuru koyu kıvama gelince ve yüzeyi parlaklaşınca çırpmayı bırakın. Bundan daha fazla çırpılmaması gerekir.
- Vanilya özü ve pudra şekerini hamura ilave edin. Spatula ile yavaş yavaş karıştırın.
- Karışımı istediğiniz renklerle renklendirin. Farklı renkte yapmak için karışımı istediğiniz renk sayısı kadar ayırın.
- Sıkma torbasının ucuna yıldız şeklinde uç takın.
-Tepsiye yağlı kağıt yerleştirin. Ve sıkma torbası ile yağlı kağıtların üzerine çiçeğimsi öpücükler şeklinde sıkın. 
- Önceden ısıtılmış fırında 80 °C'de 2-3 saat veya mereng öpücükleri kuruyana kadar pişirin. 


Yumurta aklarını ve tuzu mikserle hızlı şekilde çırpın. Çırparken yavaş yavaş toz şekeri ilave edin. hamurunuz parlak ve koyu kıvama gelecek. Kaşığa alındığında akmayacak köpük kıvamında olacak.

Çırpma bitince Spatula ile pudra şekerini ilave edin.

Merengleri istediğiniz renk yapabilirsiniz. Renk renk hazırladığınız hamurları tek sıkma torbasına koyarsanız ebruli merengler elde edebilirsiniz.

80 ° de önceden ısıtılmış fırında 2-3 saat pişirin. Uzun sürüyor. Yapımın en zorlu kısmı bu oluyor. Sizi 2-3 saat eve ve dikkatli olmaya zorluyor. Fırında unutma ihtimaliniz olabilir:)

Düz uçlu sıkma torbasıyla yapmaya çalıştığım şekil denemelerim. En düzgünü bu olduğu için bunu resimledim ;) 

Bu şekilleri hemen yaptığım söylenemez. Kaç kere yağlı kağıt değiştirdim. Birkaç sefer beze hamurlarını sıkma torbasına geri boşaltıp daha düzgün şekiller elde etmeye çalıştım:D 



2 Mart 2014 Pazar

Çiçeklerim Maral ve Tamay...


Zaman sen ne çabuk akıp geçiyorsun. Dün gibi hatırlıyorum Maral ve Tamay'ın ilk pastalarını. 4 yıl geçti aradan. Bir yandan zaman hızlı geçiyor diye yakınsam da diğer yandan hala beraber olduğumuzu görmek mutlu ediyor beni. Artık geleneksel hale gelen müthiş doğum günlerimiz var. Umarım daha nice güzel günler beraber oluruz. 



Bir küçük bir büyük kızım var benim:D Küçük ve büyük papatyalarım. Hani dedim ya uzun yıllardır beraberiz diye. O yüzden ele ele tutuşuyor güzel papatyalar. İkisi de nazlı ve narin olabiliyor. Ama bir o kadar neşeli ve yaratıcı oluyorlar. Ve... kökleri de bir o kadar yere sağlam basıyor. 


Bu duygularla tasarladım papatya kızları. Güneş kadar sıcak, çiçek kadar narin, yapraklar kadar destekçi, kökleri kadar sağlam bu balık insanları... 



Tamay, minik sarı papatyam. Zaten ona doğduğundan beri Sarı Papatyam derim. O yüzden sorduğum soruya cevap hazırdır.
 "Papatyalar ne renk olsun?"
"Ben sarı olmalıyım. Çünkü ben senin sarı papatyanım." 
"Maral Abla mor olsun."
Maral'ın mor olmasını istedi. Niye olduğunu pek bilmiyorum ama odasının her yeri mor olduğu için olabilir. Belki kendine yakın hissettirmiştir;)


Güzel çiçekler, yeni yaşlarınız size bol bereket getirsin. Çevreniz minik minik papatyalarla dolsun. Güzel renkli bahçelerimiz olsun...