27 Haziran 2014 Cuma

Ata Bebeğin Kurabiyeleri


Canım arkadaşım, güzel kardeşim Özlem'in minik yavrusu Ata, dünyaya geldi. Özlem, benim hayatımın o kadar uzun yıllarına şahit ki kardeş gibi. İlk bebeklik arkadaşım, ilk sıra arkadaşım, ikizlerin bir diğeri... Böyle bitirdik ilkokulu, ortaokulu, liseyi... Aynı anda aynı şeyleri yaptık yıllarca. Bir tek evlilik vaktinde ayrıldık. Ama artık o da anne oldu. Çok değişik bir duygu. 3 yaşını bile bildiğim minik arkadaşımın kucağında minik, tatlı, mis kokulu yavrusu duruyor. Duygulu, gururlu bir his. Nadir kimselerde hissettiğim kardeş duygusu bu. Teyze olmuş hissetmek... 
Ata hoş geldin aramıza, mis kokulu minik. 




Ata doğmadan bir hafta önce kurabiyelerini bitirdim. Özlem tek çeşit bir şeyler istemişti. Ama ben dayanamadım. Sevdiğim bir iki tarzı da ekledim. Şirin bebek suratları... Ata'yı görmeden hazırladım bu kurabiyeleri. Ama Ata'yı gördüğümde ne kadar benzediğini düşündüm. Az saçlı kumral bebekler ;) Gerçi bütün bebekler birbirine benzer ama ben yine de Ata'yı gördüm onlarda ;)



Doğduğunda tatildeydim ve doğumuna gidemedim. Telefonuma mesajı geldiğinde içim inanılmaz ısındı. Rahatladım. Ama görmek için de sabırsızlandım. 
Ancak görebilmem iki haftayı buldu. Sonunda ziyarete gittiğimde karşımda minicik bir insan vardı. Fotoğrafında daha büyük görünüyordu. Kucağıma almaya bile korktum. Çok minikti. Anne olmama rağmen minik bebekleri unutmuşum :S Özlem'i iyi görmek beni çok mutlu etti. O bile hala şaşkınken ben onu anne gördüğüme inanamadım. 



Bu arada Ata, tam da kurabiyeler de ki gibi mışıl mışıl uyuyordu. Arkadaşımla oda sohbeti yaptık. Kaçamak hızlı hızlı konuşmalar. Tabi ki Ata karnını doyurduğu ve annesine izin verdiği sürece:D Aklıma anne olduğumda bir süre oda da tıkılıp kaldığım günler geldi. Keşke bir sürü, bir sürü vaktim olsa da arkadaşımı hiç yalnız bırakmasam. Aynı okul günlerimizde ki gibi. 



İyi ki doğdun Ata kuzum. Şimdilik hoşça kal. Ömrün güzel olsun.

14 Haziran 2014 Cumartesi

40 Yaş Pastası...


40 yaş, kadının en bilge yaşı. Zarif, olgun, tecrübeli... 
Yine sürpriz pastalardan birisi. Arkadaşım sevgili ablasına sürpriz yapmak istedi. Minik minicik bir pasta hazırladım. Fotoğrafta büyük gibi görünüyor ama pasta 5 kişilik. 
Aslında bu kadar ufak pasta hazırlamak biraz sıkıntılı oluyor. Çünkü tarifteki gramları ayarlamak gerekiyor.
Bunun dışında asıl mesele üzerinde ki süslerin boyutunu hazırlamak...


Arzu, ablasına bu anlamlı yaşında değişik bir sürpriz yapmak istiyordu. Peki 40 yaş pastası nasıl olmalıydı? Şimdi ki sorumuz tam da buydu. Çok belirgin bir hobi yoksa 40 yaş, olgunluğu ve zarifliği temsil etmeli diye düşündüm. İnternette birkaç görsel baktım. Gördüklerim çok fazla siyah ve ağırdı. Bana olgun olmayı fazla abartmış yas havası hissettirdi. Çok fazla siyah kullanmak işi karamsarlaştırıyor gibi. Halbuki 40 yaş, bazı duyguları aşmışlık belki de yeni ruh ve yeni deneyimler olabilir. O yüzden baharı çağrıştıran tatlı renkler ve bir de çiçek kullandım. Zarif bir inci kolye ve kadını temsil eden bir broş. Ve olgun kadınlığın ifadesi şapka şekilli pasta. Ve pastanın boyasını simli kullandım. Yaş ve deneyim zenginliğini ifade etsin istedim. 



Renkleri gerçekten çok beğendim. Bir çok kere bu tonu kullanacağımdan eminim: :). Tabi ki işin içine siyahın girmesi de çok etkili oluyor. O ağır ve gösterişli havaya kontrast katıyor. Pastada sadece kolye ucu beni biraz düşündürdü. Şık olmasına rağmen biraz büyük olmuş. Pastanın ufak olduğunu, süsleri hazırlarken unutmuş olmalıyım biraz büyükçe bir madalyon oldu. Madalyonu şapkanın etrafına sararken yer bulmakta zorlandım. Ama bir yandan da tasarım derslerim aklıma geldi. Tasarımda sınır olmaz. Ve ben de sınırları aştım. :D 




12 Haziran 2014 Perşembe

Yağız'ın Bebek Kurabiyeleri 02

Yağız'ın bebek kurabiyeleri 03


Yağız için hazırladığım ve hazırlarken çooook eğlendiğim kurabiyeler. Tatlı minik bebek suratları. Suratların konuştuğu kurabiyelere bayılıyorum. Onları hazırlarken benim suratımı birisi izlese oldukça eğlenir. Çünkü her biri ile ayrı ayrı konuşuyorum ;) İfadeleri minik yuvarlaklara yerleştirmek o anda duyguları pekiştiriyor. Gülen bir bebeği görmek sizi nasıl gülümsetiyorsa öyle gülümsüyorsunuz. Kurabiye sade bile olsa duygulu oluyor ;).


Yumurtadan çıkan minik bebekler, gülüyor, ağlıyor, gülümsüyor... Belki daha sonra uyuyacak, yiyecek, şaşıracak... Hepsi mümkün... 



Yağız'ın bebek kurabiyeleri 04


Sevdiğim ve yapmakta çok eğlendiğim bir başka yumurta kurabiye. Sevdiklerimi anlatmayı sona bıraktım. Çünkü şuan onları anlatırken bile sırıtıyorum. Sanırım güzel işlerin verdiği hazzı sona bırakmak diyebiliriz. Böylece güzelleri anlatırken suratımda oluşacak gülümseme gün boyu beni esir edebilir;)

Yumurtadan sürpriz şekilde erken çıkmış bebişleri, leylek kardeş kapıya kadar bile getirilmeye vakit bulamamış. 


Anneye en güzel hediye sağlıkla doğan evladıdır. Yağız doğdu büyüyor bile. Benim yaptığım kurabiyeler sadece ufak bir espri katmak böyle güzel günlere. Minik anılarda kalacak. 
İyi ki doğdun Yağız... Ömrün güzel olsun.

11 Haziran 2014 Çarşamba

Yağız'ın Bebek Kurabiyeleri 01


Hoş geldin Yağız...
Yağız annesine büyük bir sürpriz yaptı ve bir ay erken geldi. Aslında bu tarihlerde Yağız için hoş geldin kurabiyeleri yapacaktık. Fakat yağız neredeyse bir aylık oldu bile...
Ani bir karar ile erken dünyaya geldi. Hastane çıkışı için hazırlayacağımız kurabiyeler yetişmedi. Onun yerine Mevlit kurabiyeleri hazırladık. 

Yağız'ın bebek kurabiyeleri 01


Serra'nın tatlı yeğeni daha doğmadan çok önce kurabiye planları yapıyorduk. Teyze olacağı için Serra heyecanlıydı. Bana söylediği günden beri aklıma bir sürü fikirler gelmişti. Hastane çıkışı için ve mevlit için farklı tasarımlar düşünmüştüm. Hastaneyi yakalamadık ve mevlit için hazırlık yaptık. Aklımdaki tasarımların hepsini yapmazsam içimde kalırdı. Yani hastane çıkış için de düşündüğüm tasarımları mevlit için hazırladım. 

Bebek Yağız...


Bebekleri ve patikleri silikon kalıp ile hazırladım. İlk kez silikon kalıp aldım. Aslında çocukluk arkadaşım Özlem doğacak çocuğu için bebek şeklinde bir kurabiye göstermişti. Onu düşünerek bebek ve bebek gerekleri şeklinde kalıplar aldım.
Çok sayıda kurabiye yapacağım için pratik olacağını düşündüm. Bebek kalıbını çok beğendiğimi söyleyemem. Detaylar çok üstün körü. Bu yüzden beni tatmin etmedi. Kalıp kullanmama rağmen, göz, ağız kulak gibi detayları derinleştirdim. Gözlerini ve saçlarını boyadım. Sırt bölümü zayıf ve üstün körüydü üzerine battaniye örttüm :D Sanırım başka markaların kalıplarını denemeliyim. 
Ah bir de ilk bebek kurabiyesi heyecanı ile kurabiye boyutunu büyük seçmişim, kurabiyenin üzerini doldurmak zor oldu ;) Doyurucu olduklarını söyleyebilirim.

Yağız'ın bebek kurabiyeleri 02


Yağız için hazırladığım ve zorlandığım şekillerden birisi. Çıngırak şeklinde kurabiye kalıbı. Özellikle tercih etmiştim ama zor bir şekil çıktı. İnce boğumları var. Kurabiye hamurunu da şeker hamurunu da kesip kalıptan çıkarmak zor oldu. Kurabiye hamurunu kesip nazik şekilde tepsiye dizmekte zorlandım. Piştiklerinde de kabartma tozu olmamasına rağmen kalıplarından büyük oldular. Çünkü kurabiye hamurunun soğuk olması gerekiyor. Isındığı zaman ve tepside uzun süre beklediğinde yayılıyorlar. Bu şekli kesip tepsiye dizmek uzun sürdüğü için biraz yayvan hamurlar elde ettim. Yani kalıp ile oldukça boğuştum ;)

Uçan balonların ucunda bebek bezi. 
Çocuk sahibi olanlar bilir. Resmen böyle uçup gidiyor bezler günlerce :D 



4 Haziran 2014 Çarşamba

Dilara için mezuniyet kurabiyeleri...


Sevgili Dilara'nın doğum günü ve mezuniyeti aynı zamanlara denk geldi. Ve annesi Mahinur Hanım yine Ankara'dan ziyaretime geldi :D Üstelik bu sefer çok tatlı, kendi gibi enerjik annesi ile. Size enerji katan insanlar vardır. Nadir de olsa varlar. Ve Mahinur Hanım böyle biri. Çocukları için fedakarlıklar yaptığını görebiliyorum. 
Bartu'nun kurabiyelerinden sonra Dilara için kurabiye hazırlamak beni çok mutlu etti. Üstelik Mahinur Hanım herhangi bir model görmeden kurabiye tasarımlarını benim zevkime bıraktı. Bartu için hazırladığım kurabiyeleri sayfamda daha önce görme şansı olmuştu. Fakat bu sefer buluştuğumuz güne kadar nasıl bir tasarım olacağını göremedi. Bana bu denli güvenmesi beni çok gururlandırdı. Tabi ki biraz da endişelendirdi. Çok iyi tasarlamış olmam gerekiyordu. 


Dilara'yı görmedim ama konservatuvar okuması, keman çalıyor olması onun naif ve şirin olduğunu düşündürdü. Mahinur Hanım'ın anlattıkları da doğru düşündüğümü hissettirdi. Ona uygun bol müzikli, narin kurabiyeler olmalıydı. Konservatuvardan diplomasını almış minik bir kuş, şarkı söylemeliydi mesela...


Dilara konservatuvar'da ilköğretimden liseye geçiş yaptı. Mezuniyetini de doğum günü ile aynı vakitlerde kutlamış oldu. Bundan dolayı annesinin isteği üzerine kurabiyelere mezuniyet teması da ekledim. Naif, bol müzikli ve mezun kurabiyeler oldu. 



Sonunda gün geldi çattı. Güzel bir kahve sohbetinin ardından Mahinur Hanım'a kurabiye tasarımlarını gösterdim. Beğendiğini görmek beni çok mutlu etti. Çünkü bu kurabiyeleri ben de çok sevdim. Hepsi ayrı birer kişilik oldular. Dilara kendisine kurabiye yaptığımızı bilse de henüz şekillerini görmedi. O yüzden o gün onun için sürpriz olacak. Ve ben sürpriz yapmayı veya vesile olmayı çok severim ;)


Mahinur Hanım bana güzel hatıralar bıraktı. Ama daha uzun süre görüşeceğimizi umuyorum. Annesi ve kendisi ile sohbet etmek harikaydı. Hayattan ufak bir mola alıp güzel sohbetli ufak bir fincan kahvenin belki kırk yıl hatırı olacak ;)



1 Haziran 2014 Pazar

Kakaolu Ekmek


Ekmek tariflerine bir yenisini ekledim. Daha önce paylaştığım ekmekleri her hafta sonu hazırlıyorum. Sütlü ekmeği kızıma, çavdarlı ekmeği kayın pedere, foccaciayı da eşime hazırlıyorum. Pazar günleri mutfağım fırın gibi oluyor desem yeridir :). Artık rutine giren ekmek tariflerime bir yenisini eklemek istiyorum. Üstelik bu sefer radikal bir tarifle, ekmeğe kakao katarak işe girişiyorum ;). 
Hııım tadı biraz acımsı oldu. Ama kahvaltıda özellikle kaşarlı tost denemelerinde bir daha bir daha yemeyi engelleyemedim. Sanırım yağ ilavesi tadı bütünlüyor...


Herkes bana pastaların arasında kilo alıp almadığımı soruyor. Evet aldım. Fena halde. Ama pastalardan değil. Çünkü ben pek tatlı yemem. Ama bu ekmeklerden fena kilo aldım. Eskiden evimde ekmek az olurdu. Ekmek almaya üşenen aileyiz. Dondurucuya ekmek stoku yaparak bu işten çok kolay kurtulurduk. Taze ekmek sürekli olmadığı için ekmeksiz yemekler iyi oluyordu. Ama şimdi evde pişen sıcak ekmekler arasında ekmek yememek mümkün mü? İşte bu olay beni bozdu. Yanında kiloları da getirdi ;).

Gerekli malzemeler;

220 ml su
8 gr tuz
30 gr toz şeker
20 gr sıvı yağ
5 gr kakao
30 gr ceviz içi
8 gr aktif kuru maya


Yapılışı;

- Aktif kuru mayayı suyun içinde eritin.
- Ceviz içi hariç bütün malzemeleri karıştırın.
- En az 10 dakika elde yoğurun . Eğer makine kullanacaksanız 5 dakika yoğurmak da yetebilir.
- Ceviz içlerini daha küçük parçalar haline getirin.
- Ekmek hamuruna ilave ederek 1-2 dakika daha yoğurun.
- Hamur iki katına çıkıncaya kadar mayalanmaya bırakın. üzerini mutfak örtüsü ile örtün.
- Mayalanan hamurları küçük küçük veya istediğiniz ebatta pazılar halinde yuvarlayın. Tepsiye aralıklı olarak dizin.
- Pazılar iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakın.
- 200 °C'de önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Ceviz içlerini parçalayın. Yoğurulan hamura ilave edin.

Ceviz içleri ile hamuru tekrar yoğurun.

Mayalanmaya bırakın.üzerini kumaş bir bezle örtmeyi unutmayın.

Mayalanan hamuru ister büyük ekmek somunu ister küçük kahvaltılık ekmek pazıları haline getirin. Büyük ekmek somununa keskin bir bıçak veya jilet ile çizikler oluşturabilirsiniz.
Ben bir adet büyük somun ile bir sürü kahvaltılık ekmek hazırladım :)

Kahvaltılık için hazırlanmış minik ekmek pazıları mayalanmaya bırakın.

Mayalanan ve pürüzsüz yüzeylere sahip olan minik ekmek hamurları pişmek için hazırlar.

Birçok kişinin özellikle değişik tatlar seven kadınların bu ekmeği seveceğinden eminim. Babam klasik bir fırıncı olduğu için birkaç bildik ekmeğin dışında ki ekmeklere mesafeli davranıyor. Babama hiç denetmedim. Foccacia gibi bir ekmeğe bile bu bildiğin çörek demişti :D Ama Eşimden geçer not aldım.
Sadece değişiklik kaldırabilecek bir tarif olduğunu düşünüyorum. Bir daha ki denememde daha tatlı olması için içine süt ve tereyağı katabilirim ;)