25 Temmuz 2014 Cuma

İki Renkli Rulo Çikolata


Biraz daha çikolataya ne dersiniz? Aslında hemen arkasından yine pasta ve kurabiyelere geri döneceğim. Ama uzun zamandır denediğim kek ve çikolata olasılıklarını da paylaşmak istiyorum. Kek ve çikolata evimde ki en iyi dostum. Yemeği unuttuğum ama beraber saatlerce vakit geçirdiğim ikili. Ve bu ikiliye yeni kattığım beyaz çikolata. 
Yine bu güzelim brownie kek ve çikolatayı ne yapsam derken kendimi halamın hep yaptığı iki renkli kurabiyeyi düşünürken buldum. Neden rulo bir çikolata olmasın! Böyle dilim dilim kesilmiş...


Gerekli malzemeler;

1 çay bardağı brownie kek parçaları
250 gr bitter çikolata
50gr krema
50 gr beyaz çikolata
15 gr fındık tozu (veya badem)
Üzerini süslemek içim yeşil fıstık

Yapılışı;

- Bitter çikolatayı, krema içinde eritin.
- Kek parçaları ile erimiş çikolatayı hamur kıvamına gelecek gibi yoğurun.
- Yağlı kağıdın üzerine uzun dikdörtgen şeklinde yayın. 
- Beyaz çikolatayı eritin ve yaydığınız kek hamurunun üzerine sürün.
- Fındık tozlarını beyaz çikolatanın üzerine serpin. 
- Malzemeler biraz katılaştığında rulo haline getirin.
- Ruloyu buzdolabında katı hale gelene kadar streç film ile sarılı şekilde bekletin.
- Katılaşan rulo çikolataları ince dilim şeklinde parçalara ayırın.
- Yeşil fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Kremalı çikolata ve kek karışımını yağlı kağıda yayın. Kalınlığı bir parmaktan biraz ince olabilir.

Beyaz çikolatayı bain-marie yöntemi ile veya mikrodalga kullanarak eritebilirsiniz.

Erimiş beyaz çikolatayı ve fındık tozunu resimde ki gibi yayın.

Donmuş ruloyu dilimler halinde kesin.

Bir tarafını yeşil fıstıkla süsleyebilirsiniz.

Ve işte dilimlenmiş iki renkli rulo çikolata. Sonuç bir kaç denemede daha başarılı olacaktır. Ama ilk denemede çıkan sonuçta gayet iştah açıcı oldu. Sadece bir tarifi denemek için sabırlı olmam gerekiyor. Hele çikolata ile uğraşıyorsanız işlem aşamasında hızlı bekleme aşamasında sabırlı olmak lazım. Makul donukluğa ulaştığında her şekilde şekil verebilirsiniz ;)



18 Temmuz 2014 Cuma

Minik Öğrencilerle Kurabiye Atölyesi


Sonunda beklenen an geldi ve bizim müthiş kızlar buluştular. Bir yıl boyunca birbirlerini özlemle beklediler. Üç güzel kuzen sonunda doyasıya geçirecekleri bir aya girdiler. Ben de onlara hoş geldin demek için güzel bir öneride bulundum. "Kızlar beraber kurabiye yapmaya ne dersiniz.?" Cevabı tahmin etmeniz zor olmaz ama tepkiler görülmeye değerdi. Zaten beraber bir şeyler yapılacaksa onlar her şeye gönüllüydü :D
Çalışmadığım ilk günümde kızları misafir ettim. Güzel bir kahvaltıdan sonra biraz oyun oynamalarına izin verdim. Neler oynamadılar ki! Ama sonunda o kadar oyuncak olmasına rağmen akılları kurabiyede olacak ki sıkıldık demeye başladılar bile. Tabi ki ben buna çoktan hazırdım. Bütün malzemeleri onlar için tek tek ayırdım. Her aleti birbirine benzer seçmeye ve her birine vermeye çalıştım. Her ne kadar kuzenler birbirini çok sevse de o yaş grubu çocuklar bir anda ortalığı isyana çevirebiliyor. Bütün malzemeler aynı olsa hiç fena olmuyor :D


Elimde ki bütün kaynakları kullanarak büyük yemek masasını atölyeye çevirdim. Hamurlarını yoğurdum. Üçüne de farklı hayvan kalıpları seçtirdim. Hamur açmaları için minik merdaneler verdim.
Ve sonunda minik eller istedikleri hayvan kalıpları ile kurabiyelerini kestiler. Tabi ki tek tek açıp tek tek kalıptan çıkarabildiler. Ama yine de çocukların ne kadar çabuk öğrendiğini bir kez daha anladım. Çok hızlı kavradılar. Her çeşit kalıptan 5-6 adet kestiler. Tepsi dolunca kurabiye kısmını tamamladık. Hamurlar pişerken biraz mola verdik. Elbette ki akılları, asıl zevkli olan renkli renkli şeker hamurlarındaydı. 



Molada zor sabrettiler ve sonunda şeker hamuru ile oynamaya başladılar. Ama o eller var ya bütün renkleri tek tek kopardı. Benim hiç aklıma gelmeyen tatma eylemini bütün renklerde denediler. Sanki hepsinin tadı farklıymış gibi ;)
Ufak bir müdahale ile şeker hamurlarını kurtardım. Çaktırmadan yenen ufak parçaları görmezden geldim. ;)
Sonunda bütün hayvan şekillerimiz renklenmiş oldu. Üzerlerine istedikleri kalıplardan şekil yapmak için onları serbest bıraktım. 
Bu işte en çok heveslenen Talia oldu. Büyük dikkat ve itina ile bütün kurabiyelerini hazırladı. Hatta o minik siyah gözleri bile sabırla yaptı. Kardeşlerinin dikkatleri biraz daha dağınıktı ama yaşlarına göre oldukça güzel işler çıkardılar. 



Günün sonunda yoruldular ama yaptıkları kurabiyeleri yemek onlar için harika birer ödül oldu. Gerçekten nefis olduğunu Talia'nın o kurabiyeleri yerken verdiği tepkide görebildim. Güzel bir günün sonunda o evi toplamak zorunda bile olsam mutlu oldum :D


7 Temmuz 2014 Pazartesi

Kekli çikolata


Brownie kek ve bitter çikolata en sevdiğimden... 
Bu kadar kek kurabiye yapmama rağmen çok fazla yemediğim tatlılara inat bir sürü dilim brownie kek ve çikolata yiyebilirim :D Şaka şaka o kadar çok olunca yiyemiyor insan. Ama ziyan olmasına da kıyamıyorum. Daha önce kek tart ve top kek gibi bir tarif paylaşmıştım. Aynı malzemeler sürekli elimde olunca ben de işi alternatif çözümler yaratmakta buldum. Önce ki tarif kek ağırlıklı iken bu tarif çikolata ağırlıklı olsun istedim. 
Kahvenin yanında verilebilecek tek atımlık çikolata tarifi uyguladım. Bitter çikolatayı yoğun olarak kullandım. Çikolata yoğun olunca dondu ve minik parçalar halinde bölmeye imkan verdi. Minik kek tabanlı tablet çikolatalar elde ettim.


Gerekli malzemeler;

1 su bardağı çikolatalı kek parçaları
350 gr bitter çikolata
50 gr krema
30 gr fındık tozu
20-30 adet (isteğe bağlı) orman meyveleri

Yapılışı;

- Krema ve çikolataları bain-marie usulu eritin.
- Kek parçaları ile 250 gr çikolata karışımını yoğurun.
- Hamur olan kek karışımını tepsiye yayın.
- Üzerine istediğiniz meyvelerden istediğiniz adet dizin.
- Meyvelerin üzerine erimiş çikolataları dökün ve donmasını bekleyin.
- Donan meyve tanelerini keserek tek atımlık çikolata haline getirin.
- Üzerine fındık tozu dökün.

Erimiş çikolata ile kek karışımı hamur haline getirin.

Kek karışımını yağlı kağıda yayın.

Üzerine meyveleri dizin.

Her bir meyveyi kapatacak kadar erimiş çikolata dökün.

Donan çikolataları ufak parçalar halinde kesin. Ve üzerine fındık tozu dökün.

4 Temmuz 2014 Cuma

Bahar'ın Mezuniyet Kurabiyeleri (ve bundan nasiplenen bizim kızlar ;) )


Bu yıl mezunları bir araya topladım. Nereden mezun olurlarsa olsunlar hepsi bir başarının ödülünü hak ettiler. 
Bahar, Merve, Beyda yaş yaş, bölüm bölüm mezun oldular. Güzel bir kutlamayı hak ettiler. Aslında bu kurabiyeleri yapma nedenim sevgili Bahar. Bu yıl ilkokuldan mezun oldu. Ona kurabiye veya pasta yapmayı hep düşünüyordum. Ama farklı bir şehirde oturması işleri zorlaştırdı. Doğum gününe yakın bir vakit ayarlayamadım ama ilk fırsatı değerlendirdim. Güzel şehrine gelmeyi planladığımda mezuniyetleri yeni olmuştu. Bu güzel fırsatı kaçırmak olmazdı ;) 



Güzel Bahar'ımıza mezun olmuş bir sürü Bahar kurabiyesi hazırladım. Onun güzel sarı saçları, koyu gözleri ile renkli kurabiyeler hazırladım. Ziyarete gittiğim de hemen açıp yemesi beni çok mutlu etti. Büyükler kurabiyeleri saklamak için çaba sarf ederken Bahar o anın tadını çıkarıp zevkle kurabiyesinden yedi;) Bizim unuttuğumuz bir çok duyguyu belki de küçük dediğimiz kardeşlerimiz çok iyi biliyorlar. Bahar'cım daha nice güzel okullardan mezun olmanı diliyorum. Tebrikler fıstığım.

Bahar'ın kurabiyesini hazırlarken bu yıl ne çok kardeşimin mezun olduğunu fark ettim. Canım kardeşim Merve ve onun sevgili arkadaşı Beyda'cığım da mezun oluyordu. Üstelik hepsi de aynı şehirde mezuniyet kutluyordu. bu güzel rastlantıyı değerlendirip hepsini tadımlık kurabiye hazırlamaya başladım. Kime niyet kime kısmet diyerek bizim kızlara da mezun kurabiyeleri hazırladım. 

Siyah koyu saçlı, tatlı minik gözlü kardeşim de kendi kurabiyelerinin modeli oldu.

Beyda'cığımı da biraz modellemeye çalıştım. Kumral hafifi kızıl saçları, iri gülen gözleri kurabiyede yerini aldı.


Tabi ki " mezunları anladık da bu şapkalı nedir? " diye soranlarınız olacak. Onu ayıramazdım. O benim dördüncü kardeşim İzem :).  Ona da aralarında yer bulması için bir bahane yarattım. Bölüm değiştirmek için bu yıl bir atılım yapacak ve olursa moda okuyacak. Yani bölümler arası değişim yapabilir. Bu da kutlanacak güzel bir şeydir :D Tabi ki kep ile değil moda temsilcisi şapka ile;) Umarım her şey gönlünce olur kardeşim.

Renk renk kurabiyeleri hazırlamak kadar onlara karşıdan bakmak da çok zevkli. Hepsi ayrı bir kişilik. En eğlencelisi de karşıma alıp "ya acaba bu Merve'ye, Bahar'a benzedi mi" diyerek düşünmek. Kendimi "benzedi, benzedi" diye avutmak....;)