Babam : Yıllardır babandan ekmek yapmayı öğrenmedin, şimdi para ile ekmek yapmayı öğreniyorsun. Aferim sana!
Sanırım babam haklı. Yıllardır fırınımızda tezgahtar olarak çalışmıştım, fırında tasarım yapmayı hayal etmiştim ama hiç işin hamuruna bulaşmamıştım. Şimdi ise kursa giderek ekmek yapmayı öğreniyorum. İtiraf etmeliyim kurabiye, kek yapmaya benzemiyor. Oldukça zor. Ekmek makinesi kullanmadan elde yoğurmayı düşünüyorsanız sağlam kol, bacak kaslarınız olması gerekiyor. Aşırı cıvık olan ekmek hamurunu yoğurmak tahmin ettiğimden zor oluyormuş. Üstelik durmadan en az 10 dk. yoğurmanız gerekiyor. Çünkü bir ekmeği, ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel kabarıyor ve harika oluyor. Burada amaç yoğurarak un içerisindeki proteini aktifleştirmek. En önemli noktalardan biri de unu seçerken içerisindeki protein miktarının yüksek olmasına dikkat etmenizdir. Yüksek proteinli bir un ile çok iyi yoğurulmuş hamurdan elde edeceğiniz ekmek iyi sonuç verecektir.
Ekşi maya için gereken malzemeler;
150 gr. çavdar unu (%100 saf)
10 gr. hazır maya ( instant)
50 gr. süt
150 ml. su ( hava serin ise veya çok vaktiniz yok ise hafif ılık su koymakta fayda var.)
50 gr. pekmez
Çavdar unu
süt
pekmez
- Ekşi hamur için çavdar unu ve hazır mayayı derin bir kabın içerisinde birlikte harmanlayın.
- Süt, su ve pekmezi de ilave edip karıştırarak bulamaç haline getirin. Üzerini streçleyip mayalandırmaya bırakın. Kabardığında gözenek gözenek olacaktır. Ve keskin bir koku salacak.
Ekşi maya hamuru
250 gr. un (beyaz)
100 gr. tam buğday unu
10 gr. adaçayı (isteğe bağlı)
30 gr. keten tohumu (bir miktarı üzerine serpmek için ayırabilirsiniz.)
50 gr. arpa (yarı haşlanmış olacak. isteğe bağlı )
8 gr. tuz
200 ml. su
Final hamurun hazırlanması;
- Mayalanmış ekşi hamur karışımına, beyaz un, tam buğday ununu, adaçayı, keten tohumu, arpa ve tuzu ilave edin. Yavaş yavaş suyu da ekleyerek yaklaşık 10 dk. kadar yoğurun.
- Hamuru 2 parçaya bölüp yuvarlayın. Yuvarlak hamurlarınızı gösterildiği şekilde sepetlere yerleştirip mayalanmaya bırakın.
Fırını 200°C' ye ayarlayın. Fırın ısısına gelince tabanına bir su bardağı kadar su döküp içeride buhar oluşturun.
- Ekmek hamurlarının olduğu tepsiyi fırının orta hizasına koyun ve 200°C' de yaklaşık 30 dk. kadar pişirin.
Not: Sepetlerde mayalandırma; bir yuvarlağın tersini diğer yuvarlağın düzünü yerleştirebilirsiniz. Farklı şekiller elde etmek için uygulanmış bir yöntemdir. İsteğe bağlıdır.
Pişirmeden önce tepside mayalanmaya bırakılan hamurlar.
Afiyet olsun.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilÇok nefis görünüyor. Hamarat ellerine sağlık..Bu blogtan tariflerini her zaman merakla takipçinim unutma:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Gerçekten çok lezzetli bir ekmek. tavsiye ederim. Ekşi mayayı hazırladıktan sonra bütün malzemeyi ekmek makinesine de koyarak yoğurabilirsin. DAha kolay olabiliyor. Çok yumuşak, sünger gibi bir ekmek ;)
Sil