13 Eylül 2013 Cuma

Portakallı mereng pie



Kursun ikinci haftasında yaptığımız merengi sizlere detaylı fotoğraflarla aktarmak isterdim. Fakat yoğun ders anında aşamalarını fotoğraflayamadım. Evde bu harika görünüme getirmek için de biraz alet gerektiriyor. Belki daha sonra aşamalarını sizlerle tekrar paylaşabilirim.

Tabanı için gereken malzemeler;

1 paket çikolatalı bisküvi (piknik paketleri _bol kakaolu)
40 gr. tereyağı
(eğer büyük bisküvi paketi kullanırsanız 30-33gr. tereyağı daha eklemeniz gerekir)

Tabanın hazırlanması;

- Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekin. Kalıplara yayın ve 180° de 8 dk. pişirin.

Portakallı iç dolgu malzemeleri;

200 ml. krema
50gr. şeker
1/2 adet portakal zest (limon kabuğu rendesi)
20 ml. portakal suyu
30gr. mısır unu
2 adet yumurta akı
2 adet yumurta sarısı

İç dolgunun hazırlanması;

- Yumurta sarıları ve şekeri mikserle çırpın. İçine kremayı, portakal suyu, portakal zesti ve mısır ununu ekleyip karıştırın.
- Yumurta aklarını ayrı bir yerde hızlıca çırparak kar yapın ve karcın içine ekleyin.
Not: Yumurta akı ve sarısını ayırdığınızda yumurta akına bir damla bile sarısı karışmamalı. yoksa yumurta akını kar haline getiremezsiniz.
- Tabanını önceden pişirdiğiniz tart kalıplarına karışımı dökün. 2-3 cm kalınlığını geçmeyecek şekilde kalıplar kullanmalısınız. 150° 'de 20dk. pişirin.

Portakal sos için gereken malzemeler;

90 gr. tereyağı
70 gr. toz şeker
80 ml. portakal suyu
1/2 adet portakal zest
80 gr. yumurta sarısı

Portakal sosunun hazırlanması;

- Tereyağın yarısı ile şekerin yarısını, portakal suyu ve rende kabuklarıyla kaynatın.
- Yumurta sarılarıyla kalan şekeri mikserde çırpın, kaynamış karışıma temperleyin.
Not: Temperlemek ; Yumurta sarısı ve şeker karışımının bir miktar kaynamış karışımı yavaş yavaş ekleyiniz. Sonra ılık oluşmuş yumurta sarısı karışımını kaynamış karışıma tamamen ekleyin. Eklerken yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırmanız gerekiyor. Yumurtanın pişmemesi ve koku vermemesi temperleme gereklidir.
- Karışımı ocaktan alın, kalan tereyağını yedirin, soğumaya bırakın.

Mereng için;

- Yumurta akları ile pudra şekerini koyu krema kıvamına gelene kadar çırpın.
Not: Yumurta akına ufak bir yumurta sarısı dahi kaçsa karışımınız sonuç vermeyecektir. Aynı zamanda Koyu krema kıvamına gelebilmesi için hızlı ve devamlı mikser ile çırpmanız gerekir.
- Merengi kaşıkla dileğiniz şekilde pie kalıplarının üzerine koyabilirsiniz.
- Mereng üzerini pürmüz (alev çıkaran mutfak aleti) ile yakarak sertleştirip yanık rengi verebilirsiniz.

Ben bu tarifi okulda denediğim için şanslıyım. Her şey kolay oldu çünkü bütün malzemeler ve aletler elimin altındaydı. Evde yapıyor olsaydım bu kadar şık bir tarifi hakkı ile sonuçlandıramayabilirdim. Daha basit ev usulü bir görünümü olurdu herhalde. İleri de bu tarifi küçük kalıplarda evde deneyeceğim ve sizinle paylaşacağım.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder