27 Eylül 2013 Cuma

Vişneli cheesecake



Genellikle tuzlu tarifleri çok severim. Ama bu tatlı benim çok sevdiğim bir tatlı. Hafif tuzlu malzemenin tatlı ile karışmış hali. Hele de üzerindeki hafifi ekşimsi meyve sosu ile gerçekten çok lezzetli oluyor. Bana küçükken petibör bisküvinin üzerine sürdüğüm beyaz peynir ve reçeli çağrıştırıyor. Nefis!

Cheesecake'i sevdiğim için evde sürekli yaptığım bir tarifim vardı. Ama bu da kursta öğrendiğim paylaşmaya değer harika bir tarif. Ev yapımı olmasına rağmen, ev yapımı olduğunu çaktırmayan bir tarif;)


Crumble Malzemeleri;

1 paket petibör bisküvi,
100 gr. tereyağı (soğuk olmalı)
30 gr. bal

Crumble yapılışı;

- Tereyağı ile bisküviyi rondoda çekin.
- Crumble'ı kenarları yağlanmış yüksek bir kalıba dökün. ( 26cm çaplı kelepçe kalıplar olabilir.)

İç dolgu harcı;

300gr. krem peynir (yağlı cheesecake peyniri)
150 ml. krema
150 gr. toz şeker
80 gr. un
5 adet yumurta
1 tutam vanilya

İç dolgunun yapılışı;

- Krem peyniri ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Kremayı ekleyin, kabarana kadar çırpmaya devam edin. Unu eleyin ve karışıma yedirin.
- Yumurtaları yavaş hızda çırparken teker teker ekleyin.
- Kalıba dökün, 120 °C'de 25 dk. pişirin.
- Statik ısıda yavaş yavaş pişmesine dikkat edin.

Sos malzemeleri;

100 ml. vişne suyu
200 gr. vişne
120 gr. toz şeker
20 gr. nişasta

Sosun yapılışı;

- Vişne suyu, şeker ve vişneyi ocakta kaynatın.
- Nişastayı soğuk suyla açın, kaynamakta olan vişne suyuna ilave edin.
- Yoğunlaşınca ocaktan alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Cheesecake ve vişne sos oda sıcaklığına gelince sosu kekin üzerine yayın.
- Buzdolabında 2-3 saat soğutun.


Cheesecake'in çatlamasının nedenleri;

- İç dolgusunu hazırlarken çok fazla çırpmak.
- İç dolgusunu homojen olmayacak kadar az karıştırmak.
- Yüksek ısıda uzun süre pişirmek
- Pişerken tezgahta veya fırında hareket ettirmek.
- Şok ısı değişimi (pişerken fırın kapağının açılması, v.s.)

Pişirirken bu maddelere dikkat ederseniz iç dolgunuz çatlamadan pişebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder