11 Ekim 2013 Cuma

Choux puff pastry ( Şu hamuru)



Choux hamuru ile çok çeşit tatlılar yapılabiliyor. Profiterol ve ekler en çok bildiğimiz çeşididir. İçerisine meyve, çikolata sosu, nişasta, pastacı kreması koyarak istenildiği gibi çeşit çeşit tatlı elde edebilirsiniz. İsmi ilk okunduğunda kulağa karmaşık gelse de hepimizin yakından tanıdığı tatlılara dönüşen bir hamur Choux hamuru. Türk tatlılarında da kızarma ve şerbetli tatlı olarak karşıma çıkabiliyor. Bu hafta bu kadar fonksiyonlu bir hamuru öğrenmiş ve denemiş olmak benim için oldukça faydalı oldu.

Şu hamuru malzemeleri;

250 ml. su
175 gr. un
110 gr. tereyağı
4-5 adet yumurta ( hamurun alacağı kıvama göre 4 veya 5 yumurta olabiliyor)
5 gr. tuz

Şu hamurunun yapılışı;

- Su, tereyağı ve tuzu ocağa koyup kaynatın.
- Kaynamaya başlayınca ocaktan allın, unu ilave ederek spatula ile karıştırın.
- Yeniden ocağa koyun, 1 dk. pişirip soğumaya bırakın.
- Soğumaya yakın (ılık şekilde) yumurtaları teker teker mikserle çırparak hamura yedirin.
- Koyu mayonez kıvamına gelince sıkma torbası ile yağlı tepsiye istediğiniz şekilde sıkın.
- 180° C - 190°C' de açık kahve renk alana kadar pişirin.




Pastacı kreması malzemeleri;

500 ml. süt
100 gr. şeker
50 gr. tereyağı
6 adet yumurta sarısı
100 gr. un
1/2 adet çubuk vanilya

Pastacı kremasının yapılışı;

- Vanilyayı ortadan ikiye ayırıp sütle birlikte kaynatın.
- Yumurta ve şekeri mikserle yoğun krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Yumurta - şeker karışımını una ekleyin, yavaş devirde birbirine yedirin.
- Sıcak sütü yumurtalı karışıma temperleyerek dökün. (daha önce ki tariflerde temperlemeyi anlatmıştım. Yumurtanın hızlı pişmemesi için kaynar sıvıdan yumurta karışımına birkaç kepçe koyup yumurta karışımını ısıtıp sulandırıyorsunuz. Daha sonra sıvı yumurta karışımını tekrar kaynar sıvıya yavaşça döküp karıştırıyorsunuz.)
- Tekrar ocak üzerine alıp pişirin. Kenara alın, tereyağı ekleyip karıştırın.
- Ayrı bir kaba alıp üzerine streç film kapayın, buzdolabında soğutun.


Hazırlanmış olduğunuz Şu hamurunu ikiye bölün. İki parça arasına pastacı kreması koyun. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.
Bu hamur tarifi ve pastacı kremasını aynen profiterol ve eklerde de kullanabilirsiniz. Tabi ki bunlara ek olarak çikolata sosunu hazırlamanız gerekiyor.


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder