27 Ekim 2013 Pazar

Panna Cotta (çikolatalı)



Daha önce hiç denemediğim yapımı aslında çok kolay olan bu İtalyan tatlıyı sık sık yapacağım kesin. Tek zorluğu yaprak jelatin almakta :). Yaprak jelatininiz ve kremanız varsa hızlıca yapılan soğuk yenen nefis bir tatlı. İtalyanların sütlü tatlıları arasında en meşhurlarından.
Aslında çok fazla İtalyan tatlı bilgim yoktu. Bildiğim sadece tiramisuydu. Onu da yanlış biliyormuşum. Türk usulü yalancı tiramisuymuş yaptığım. Bu eğitimden sonra onunda asıl yapılışını öğrendim. Daha kolay ve akışkan... Başka bir gün tiramisuyu da deneyip sizlerle paylaşmayı bekliyorum. Bütün bu zevkli tariflerden sonra dünya mutfağına inanılmaz merakla bakmaya başladım. Özellikle İtalyan mutfağında yapımı kolay tatlılar var.


Gerekli malzemeler;

300 ml. krema
75 gr. toz şeker
3 adet yaprak jelatin
80 gr. bitter çikolata
Likit vanilya

Yapılışı;

- Kremayı, şeker ve likit vanilya ile beraber ocakta kaynatın.
- Ocaktan alıp bitter çikolataları içinde eritin.
- Jelatinleri soğuk suya koyun, 5-10 dk. bekleterek yumuşatın.
- Soğuk suda yumuşayan jelatinlerin fazla suyunu süzün. Ocakta eritin. ( Çok çabuk eriyecektir )
- Erittiğiniz jelatinleri kremalı karışıma dökün.
- Karışımı kaplara boşaltın, buzdolabında soğumaya bırakın. ( Buzlukta dondurup dışarıda bir süre bekledikten sonra da servis yapabilirsiniz.)
- Sıcak suya batırın, ters çevirerek kaplardan çıkarın.


Yaprak jelatin sert şeffaf plastik yapıdadır. Suda pelte kıvamına gelir. Üzerinde yüzecek kadar soğuk su koymanız yeterlidir. Kullanacağınız zaman üzerindeki fazla suyu süzmelisiniz.
Eğer toz jelatin kullanacaksanız, toz jelatini suda karıştırıp kullanmanız gerekir.
Her 10 gr. toz jelatin için 30 gr. su gerekir. Bir yaprak jelatin 7-8 gr. tartmaktadır. Bu tarifteki 3 yaprak jelatin 21-24 gr. toz jelatine denk gelir.


 Tatlınızı biraz desenli yapmak isterseniz çikolatalı karışımı sonra ilave edebilirsiniz. Önce kaynamış krema karışımında jelatinleri eritip karıştırabilirsiniz. Jelatinlerin fonksiyonunu yerine getirmesi için 90 °C ve altındaki sıcaklıkta kremaya eklemeniz gerekir. Kaynamakta olan kremaya eklemeyin.


Malzemenin yarısını kaplara boşlatın.
Diğer yarısına bitter çikolataları ilave edip çikolata parçalarını içinde eritin.




Daha önce sade olarak döktüğünüz malzemenin içerisine kakaolu karışımı boşaltın.
Küçük bir çubuk yardımı ile çok az karıştırın. (İyice birbirine karışmayacak şekil oluşturacak kadar)



Tarifi vermek uzun sürse de yapımı gerçekten kolay ve hızlı bir tatlı. Servis yaparken istediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz. Tabağa ters çevirerek kaplarından çıkartıp üzerini istediğiniz gibi tatlı soslar, kuruyemişler ve meyvelerle süsleyebilirsiniz. Ben birkaç değişik süsleme şekli denedim. Basit ama göze oldukça hoş görünüyorlar.


MSA'da hazırladıklarımızdan.


24/ 11/ 2003 tarihinde sevgili kardeşim Merve tarifimi denemiş. Denemek le kalmamış onu çok güzel süslemiş. Üstelik elmadan çiçek bile yapmış. Bundan sonra yaptığım tarifleri kardeşime mi süsletsem;)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder