1 Kasım 2013 Cuma

Rochers


Rochers, Türkçe anlamı kayalardır. Aslında, ismi çok basit bir şekilde görüntüsünden esinlenerek koyulmuş. Çok narin bir çikolata bol kuru yemişli olduğu için çok kolay dağılıyor. Ama çok lezzetli olduğunu söylemeliyim. Çikolatayı çok sevmeyenler bunu hafif bulabilir. Daha çok kuru yemiş yer gibisiniz. Bu çikolatayı denerken ilk aklıma gelen, kızım için çok sağlıklı olabileceğiydi. Gerçi eşim kızımdan daha çok sevdi bir kutuyu bir oturuşta yedi:)
Bol bol yapacağım kesin kolay bir tarif.

Gerekli malzemeler;

100 gr. file fındık
100 gr. file badem
100 gr. file Antep fıstığı
80 gr. şeker
80 ml. su
45 gr. pudra şekeri
200-250 gr. sütlü çikolata (temperlenmiş)

Yapılışı;

- Şeker ve suyu ocakta kaynatıp kenara alın.
- File kuru yemişleri şuruba ilave edip iyice karıştırın.
- Pudra şekerini de ekleyin ve karıştırın.
- Tepsiye yayın, 180 °C'de arada bir harmanlayarak kavurun.
- Altın sarısı rengini alınca fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
- Temperlenmiş sütlü çikolataya ekleyip karıştırın.
- Kaşıkla yağlı kağıtlar üzerine küçük kayacıklar şeklinde koyun.
- Soğuyuncaya kadar bekletin.


Şuruplu kuru yemişleri, arada bir harmanlayarak kavurun.


Altın sarısı rengini alınca fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.
Hızlı soğutmak için mermer bir tezgahınız varsa üzerine koyarak karıştırabilirsiniz.

Temperlenmiş çikolata:
- Çikolata parçaları 40-50°C'de erir. 50°C üzerinde yanmaya başlar. Eriyen çikolatanın biraz soğutulup tekrar ısıtılması ile belli ısıda içinde ki kakao yağı parlamaya başlar. Böylece mat çikolata görüntüsünün yerine parlak çikolata alır.
- Temperlemek için kolay bir yöntem kullanabilirsiniz. Çikolata parçalarınızın 1/3'ünü ayırın. Diğer parçaları ocakta belli ısıya kadar ısıtıp eritin. Ocaktan indirin ve içine erimemiş parçalarınızı ilave edin. Isıyı kolay düşürmüş olursunuz. Parçalar eridikçe içerisinde ısı alışverişi olacağından temperlenmiş olacak.


Yağlı kağıda dizdiğiniz parçaların üzerini farklı renk çikolata ile süsleyebilirsiniz. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder