12 Ocak 2014 Pazar

Kandil simidi




Blog yazılarına başladığımdan beri ilk kandilim. Mevlit kandilini anlamlı bir tarifle geçirmek istedim. Gerçekten harika gevrek bir hamur elde ediyorsunuz. Fırından aldığınız tariflerle aynı tadı veren ama daha taze bir kandil simidi ;) Hele de çocuğunuzun minik elleri de hamura değiyorsa tadından geçilmiyor:D Bugün en güzel asistanımın kendi hazırladığı mamaları da paylaşmayı düşünüyorum. 
Alında tarifin yapımı kolay. Sadece bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle unun protein içeriği az olmalı. Tereyağı, soğuk olmalı. Ve yoğururken avuç içleri değil parmak uçları kullanılıp hamura en az ısıyı vermeniz gerek;) Bunların dışındaki her şeyin ölçüsü ve kıvamı tarife kalıyor.

Kandil simidi için gerekli malzemeler;

250 gr. un
150 gr. tereyağı
5 gr. mahlep
1 adet yumurta
8 gr. tuz
15 gr. toz şeker
10 gr. yaş maya
20 ml su


 Üstüne sürmek için;

1 adet yumurta sarısı
1 adet yumurta beyazı
susam (miktara göre değişebilir.)
çörek otu (miktara göre değişebilir.)


Hazırlanışı;

- Un ve mahlebi bir kaba eleyin.
- Tereyağını parmak uçlarıyla una yedirin.
- Yumurta, maya, su, tuz, ve şekeri kaptaki malzemeye ekleyin.
- Tüm malzemeyi yoğurarak bir hamur elde edin.
- En az 20 dk. buzdolabında dinlendirin.
- Minik simit şekilleri hazırlayın.
- Bir miktar simidi, yumurta akında bulayıp susamla kaplayın.
- Bir miktar simidin üzerine, fırça yardımı ile yumurta sarısı sürün; üzerine çörek otu serpin.
- 180°C'de önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Un, mahlep ve tereyağı bir kapta karıştırın.

Tereyağı, unun içerisinde ufalayarak iyice karıştırın. 

Mayayı daha kolay karışması için suyun içerisinde eritebilirsiniz.

Diğer bütün malzemeleri karışma ilave edin.

Çok fazla yoğurmayın. Homojen karıştığından emin olduğunuzda hamuru streç film ile kapatıp 
buzdolabında en az 20 dk. bekletin.

İstediğiniz boyutlarda halkalar oluşturun. 

Bazı halkaları yumurta akına daldırıp susam ile kaplayın.

Fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Çabuk piştiğine dikkat edin.

Bazı halkaların üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.

Bu tarif ile çatal ve pastanelerde gördüğünüz tuzlu kurabiyeleri yapabilirsiniz. Hepsi aynı hamur ve lezzettedir.


Babaanne, Anneanne ve Dedelere hazırlanan çok özel Kandil simitleri;



En lezzetlilerinden kareler;)...
















2 yorum:

  1. o minik ellerin degdigi kandil simitleri kim bilir ne kadar lezzetlidir.ben once o elleri yemeye baslasam :))

    YanıtlaSil
  2. Ablacım Tamay sürekli sizi sayıklıyor. O kadar özledi ki ablalarını :( Onlara bu yaz beraber kurabiye workshopu yapacam;)

    YanıtlaSil