9 Kasım 2013 Cumartesi

Foccacia


Evde ekmek kokusunun yükselmesi, benim için tarif edilemez bir duygu. Fırınımızda ekmeğin çıkmasını beklediğim küçüklük anılarıma gidiyorum. Bunu yıllardır neden yapmadığımı merak ediyorum. Farkına varmamak mı, farklı hedeflerde boğulmak mı?... Neyse ki bir şekilde fark ettim ve elim ekmek yoğurur hale geldi. Tarifi uygulamak değil ama o hamuru yoğurmak gerçekten çok zevkli. Elle, bilek gücü ile yoğurmayı kesinlikle denemelisiniz. Elbette bütün ekmek tariflerini, ekmek makinesi ile de yapabilirsiniz ama gerçek bir terapiden mahrum kalmış olursunuz. Hele de bir yoğurma yöntemi var ki MSA'da öğrendiğim yoğururken dakikaları fark etmiyorsunuz. Hamuru bayağı tezgaha vura vura yoğuruyorsunuz;) Derste bu yöntemi ilk gösterdiklerinde hiç beceremediğimi söylemeliyim. Ama pratik yaptıkça iyi olmaya başladı ve inanılmaz zevkli hale geldi :D İleride bu yöntemi video halinde paylaşmayı çok isterim.

Foccacia için gerekli malzemeler;

500 gr. un
350 ml. su
30 gr. taze maya
30 gr. zeytinyağı
70 gr. dilim zeytin
35 gr. kuru domates (ince ince kıyılmış)
12 gr. tuz
3 dal kekik (taze tercih edilir)
3 dal biberiye (taze tercih edilir)

Önemli not: Markette 3 çeşit maya bulabilirsiniz. Bunların birbirine denk gelme oranları şöyledir. Aşağıdaki örnek miktarların hepsi aynı oranda etki verirler. Ama tarifinizde taze maya diyorsa kuru maya kullandığınızda taze mayanın içindeki su miktarı kadar su ilave etmeniz gerekecektir.

100 gr. taze maya (%60'ı sudur)
40 gr. kuru maya (ıslatılarak kullanılır)
33 gr. hazır maya (ıslatılmadan kullanılan instant maya)


Farklı günde denenmiş Foccacia:) Denemelere devam.

Hazırlanışı;

- Taze mayayı direk ufalayarak kullanacağınız gibi suda çözdürerek de kullanabilirsiniz.
- Mayaya un ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya devam edin.
- Tuzu biraz yoğurduktan sonra ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Tuzun mayaya direk temas etmemesi gerekir.
- Kekik ve biberiyeyi ekleyip, 1 dk. kadar daha yoğurun.
- Domates ve zeytinyağını da ekleyip yoğurun, tabanı yağlı bir kalıba alın. Üzerine de bir miktar zeytinyağı döküp mayalandırmaya bırakın.
- 180 °C'de 30 dk. kadar pişirin.


Kuru domatesleri, dal kekik ve biberiyeyi ince ince kıyın.

Zeytinyağı, çözünmüş yaş maya ve unu harmanladıktan sonra yavaş yavaş suyu dökerek karıştırın.

Tuzu biraz yoğurduktan sonra koymalısınız. Maya ile direk teması canlı mayanın ölmesine neden olur.

Kapta biraz yoğurduktan sonra malzemelerin iyice karışması için tezgaha alın ve orada hamur iyice toparlanana kadar yoğuruyorun.

İçerisine diğer malzemelerimizi de ilave ederek biraz daha yoğuruyorun.

 Önceden yağlanmış bir kalıba hamurumuzu yayın ve üzerine biraz zeytinyağı sürün. Kalıbın daha önceden ısınmış olması iyi olur.

 Hamurunuz kabarana kadar üzeri bir bezle örtülü şekilde mayalandırmaya bırakın.


Mayalanan ve kabaran hamurun üzerine parmak uçlarınızla bastırarak şekil verebilirsiniz. Bu esnada mayalanan hamurda dokunduğunuz yerde hafif çökmeler olaraktır.

Pişen ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürebilirsiniz.
Ekmeğinizin parlak olmasını sağlayacaktır.


 Biraz Fransız biraz Türk işi bir karışımla kendime bir menü hazırladım. Foccacia ve Köy Tarhanası... Üzerinde balkonumda yetiştirdiğim maydanozlar:) Kızımla büyümelerini bekledik ve şimdi yiyeceğiz;) Aslında bu menüye beyaz peynir de yakışırmış yeni fark ettim:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder