8 Kasım 2013 Cuma

Lavantalı bitter trüf çikolata



Çikolataya şekil vermek, çikolata ile çalışmadan önce gözümde basit bir işlem gibi geliyordu. Sanki çikolata yapmıyormuş gibi hissetmiyordum. Yalnızca eritiyorsun o kadar diye düşünmek birçok kişi için doğal sanırım. Ama tam anlamı ile lezzetli ve şık görünen çikolata yapmak gerçekten zahmetli ve el çabukluğu istiyor. Çikolata az ısıda eridiği gibi çabuk donuyor. Çikolataya özellik katmak ve işlemeye artık o kadar basit bakamıyorum.
Trüf çikolata bazı kişilere ağır gelse de saf çikolatayı sevenlerin vazgeçilmezi. Yoğun çikolata tadını alırken bir o kadar da lokum yer gibi hissedebiliyorsunuz. İçerisine katacağınız aroma zevkinize göre değişebilir. Bizim denediğimiz aroma lavantaydı.
Yoğun çikolata yemekten zevk almasanız bile denemenizi tavsiye ederim.Kızım çok çikolata düşkünü olmadığı için trüf çikolatayı denemez diye düşünmeme rağmen  beni şaşırttı. Denediğim birkaç çikolata çeşitleri arasında en çok trüfü beğendi.  

Gerekli malzemeler;

240 gr. bitter çikolata
100 ml. krema
5 gr. lavanta
20 gr. tereyağı
75 gr. bitter çikolata (temperlenmiş)

Yapılışı;

- Krema ve lavantayı ocakta ısıtıp 240 gr. bitter çikolatanın üzerine süzdürerek dökün.
- Spatula ile karıştırarak çikolataları eritin. (  Kremanın sıcaklığı ile eriyecektir. Erimesi zorlaşırsa bain marie yöntemi ile ocakta erimesine yardımcı olun)
- Tereyağı ekleyin, karıştırıp dolaba kaldırın.
- Elle şekil verilebilecek kıvama gelince dolaptan çıkarıp küçük toplar halinde yuvarlayıp yağlı kağıt üzerine dizin
- Temperlenmiş bitter çikolataya bulayın.
- Çikolataya bulanmış topları kakao tozu içerisinde gezdirin.


Dolapta soğuttuğunuz krema çikolata karışımını tekrar yumuşamadan yuvarlamanız gerekiyor.
Çok kısa sürede yumuşadıkları için yuvarlamadan önce karışımı porsiyonlara ayırmak iyi olabilir.
Sıkma torbası veya kaşık ile aynı büyüklüklerde porsiyonlar hazırlayabilirsiniz.


 Porsiyonlara ayırdığınız çikolatayı daha çabuk yuvarlayıp temperlenmiş çikolataya bulayabilirsiniz.


Top çikolatalarınızı sade şekilde bırakabileceğiniz gibi kakao tozunda yuvarlayabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder