7 Mart 2014 Cuma

Pembe Merengler


Mereng bizim deyimimizle Beze, içi boş... Evde bir şeyler yaparken çok miktarda yumurta akınız kaldıysa yapabileceğiniz bir atıştırmalık. Pastanelerde ve bizim fırında neden hep beze olduğunu, artık daha iyi anlıyorum. Pastadan geri kalan yumurta akları değerlendiriliyor:D  Ben çok küçükken babamın fırınında da çokça yapılırdı. Kakaolusu, büyüğü küçüğü, damla çikolatalısı... Hiç yemezdim:) Ben daha çok poğaça ve simit fanatiğiydim:) Babam buna içi boş derdi. Sanırım bazı bölgelerde de bu şekilde söyleniyor. Düşük sıcakta uzun süre kuruyan yumurta akları bir kabuk gibi oluyor. Yerken içi boş bir şeyler veya kabuk yendiği izlenimi veriyor. Sanırım bundan dolayı "İçi boş" deniyor.
Yapımı ve malzemesi kolay gibi görünüyor ama hızlı karıştırılması, kıvamı ve uzun süre pişirmek bayağı vakit alıyor. 3 saat düşük ateşte pişmesi sizi sabırsızlandırıyor. Tabi ki özellikle sıkma torbası kullanmaya pek alışkın değilseniz mutfak bir hayli batıyor.


Mereng(Beze) eşimin en sevdiği atıştırmalıklardan. Öyle ki beze yaptığımı ilk duyduğunda, 10 yaşında bir çocuk ifadesi vardı suratında. Neredeyse misafirler gelmeden hepsini bitirebilirdi. Hatta "bitirecek eyvah diye" korkmadım desem yalan olur. Bezeler ağzı kapalı bir kavanozda 3 ay kadar tazeliğini koruyor. Tabi ki söz konusu bizim ev olunca bir iki güne bile bekleyemedi. Her vakit renkli renkli bezeler yapıp cam kavanozlarda, tezgah üzerinde duran bir lokmalık atıştırmalıklar olsun isterdim. Ama öyle bir durum için 2 günde bir mereng hazırlamam gerekir:D O yüzden şimdilik ilk denememde ancak fotoğraflarını yakalayabildim. 


Mereng (Beze) için gerekli malzemeler;

100 g yumurta akı ( 3 büyük yumurta)
Bir tutam tuz
100 g toz şeker
1 çay kaşığı vanilya özü
100 g pudra şekeri, elenmiş
Pembe sıvı gıda boyası


Hazırlanışı;

- Yumurta akını ve tuzu mikserle yüksek hızda çırpın. Yumurta akının düzgün çırpılması  için kullandığınız kabın içinde yağ olmamasına dikkat edin.
- Yumurta akı koyulaşmaya başladığında toz şekeri yavaş yavaş karışıma ekleyin.
- Mereng hamuru koyu kıvama gelince ve yüzeyi parlaklaşınca çırpmayı bırakın. Bundan daha fazla çırpılmaması gerekir.
- Vanilya özü ve pudra şekerini hamura ilave edin. Spatula ile yavaş yavaş karıştırın.
- Karışımı istediğiniz renklerle renklendirin. Farklı renkte yapmak için karışımı istediğiniz renk sayısı kadar ayırın.
- Sıkma torbasının ucuna yıldız şeklinde uç takın.
-Tepsiye yağlı kağıt yerleştirin. Ve sıkma torbası ile yağlı kağıtların üzerine çiçeğimsi öpücükler şeklinde sıkın. 
- Önceden ısıtılmış fırında 80 °C'de 2-3 saat veya mereng öpücükleri kuruyana kadar pişirin. 


Yumurta aklarını ve tuzu mikserle hızlı şekilde çırpın. Çırparken yavaş yavaş toz şekeri ilave edin. hamurunuz parlak ve koyu kıvama gelecek. Kaşığa alındığında akmayacak köpük kıvamında olacak.

Çırpma bitince Spatula ile pudra şekerini ilave edin.

Merengleri istediğiniz renk yapabilirsiniz. Renk renk hazırladığınız hamurları tek sıkma torbasına koyarsanız ebruli merengler elde edebilirsiniz.

80 ° de önceden ısıtılmış fırında 2-3 saat pişirin. Uzun sürüyor. Yapımın en zorlu kısmı bu oluyor. Sizi 2-3 saat eve ve dikkatli olmaya zorluyor. Fırında unutma ihtimaliniz olabilir:)

Düz uçlu sıkma torbasıyla yapmaya çalıştığım şekil denemelerim. En düzgünü bu olduğu için bunu resimledim ;) 

Bu şekilleri hemen yaptığım söylenemez. Kaç kere yağlı kağıt değiştirdim. Birkaç sefer beze hamurlarını sıkma torbasına geri boşaltıp daha düzgün şekiller elde etmeye çalıştım:D 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder