24 Mart 2014 Pazartesi

Sebzeli Brioche


Ara sıra tuzlu tarifler paylaşmayı seviyorum. Aslında benim damak zevkim tamamen tuzlu hamurlardan yana :) Ama tatlı hazırlamak konusunda daha hamarat olduğumu düşünüyorum.
Brioche, yemekten çok zevk aldığım bir poğaça. Sebzeli olduğu için yumuşak ve yemesi çok kolay bir hamur.Bazı poğaçalara gibi kuru ve boğaza takılan bir hamur değil. Hafif tatlı. Zaten hamurun içindeki un yoğunluğu da çok az olduğu için yapım esnasında hamuru biraz akışkan oluyor. Pişirirken  kalıp kullanmak gerekiyor. 


Brioche için gerekli malzemeler;

275 gr. un
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
50 ml. su
2 adet yumurta
35 gr. şeker
10 gr. maya
1 tutam tuz
1 adet kabak (içi alınmış)
4 adet arpacık soğan 
1 adet havuç (soyulmuş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber



Yapılışı;

- Kabak, arpacık soğan ve havucu rendeleyin. Rendenin büyük bölümünü kullanın.
- Zeytinyağı bir tavada ısıtın.
- Sebzelere tuz ve karabiber ekleyin. Zeytinyağı ile soteleyin. Soğumaya bırakın.
- Başka bir kapta mayayı bir miktar suda karıştırıp, çözdürün. 
- Tereyağı ve sebze harcı hariç bütün malzemeyi 6 dakika yoğurun.
- Tereyağı ekleyip yoğurmaya devam edin.
- Sotelenmiş sebzeleri ilave edip karıştırın. 
- Buzdolabında 2 saat dinlendirin. Üzerini streç filmle kapatın. 
- Buzdolabından çıkarıp kalıplara doldurun. Hacimleri 2 katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakın.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.

Sebzeleri rendeleyin. İçine tuz ve karabiber ekleyin.

Sebzeleri zeytinyağı ile soteleyin.

Tereyağı hariç hamuru en az 6 dk yoğurun. Sonra tereyağı ile yoğurmaya devam edin. 
ne kadar yoğrulursa o kadar yumuşak kabarık bir hamur olur.

Buzdolabında 2 saat dinlendirin.

Kalıplara doldurulan hamuru bir süre mayalanmaya bırakın.

Piştikten sonra kalıplardan çıkarabilirsiniz.

Bu tarif hem yumuşak hem lezzetli bir ekmek olarak bile kullanılabilir. Çocuklar için harika bir poğaça olur. Sebze ile büyük sorunları olan çocuklar için sebzeler ince ince rendelenirse içinde anlaşılmayacaktır ;)






2 yorum: