7 Mayıs 2014 Çarşamba

Frambuazlı Pratik Tart



Evde birikmiş tabak tabak kekler veya biraz bayatlamış kurumuş kekler ne yapılır ki? Yiyecek atmak en sevmediğim şeydir. Çocuğunun tabağında kalanları, yemek ziyan olmasın diye sıyıran anneler var ya işte öyleyim. O yüzden kendime tabak hazırlamayıp kızımın yemeğini bitirmesini beklerim. Sonunda tokluk hissime göre tabağıma yiyeceğimi alırım:D
Bu alışkanlıkla pasta yaparken kenarları düzeltmek için kestiğim kek kırpıntılarını, asla atamam. Ne kadar emek dolu ve harika tatlar onlar. Bir süre biriken veya bayatlayan kek parçaları ile mutlaka bir şeyler uydururum. Belki hatırlarsınız, şeker hamuru kaplı top kekler yapmıştım. Şimdi de biraz daha hızlı ve basit yapabileceğiniz güzel bir lezzet hazırladım. Birkaç sefer denedim ve seveni çok oldu. Misafirlere rahatlıkla ikram edebilirsiniz.

Tabanı için gerekli malzemeler;

Bayatlamış, kurumuş kek parçaları ( Kullanacağınız tart kabını en az bir parmak dolduracak kadar olmalı)
70 gr fındık (miktarı isteğe bağlı değişebilir)
25gr tereyağı
4 gr tarçın

İç harcı için gerekli malzemeler;

200 ml krema
150 gr bitter çikolata
35 gr tereyağı
1 adet yumurta
300 gr frambuaz (isteğe bağlı az veya çok kullanılabilir)

Hazırlanışı;

- Kek parçaları, tereyağı ve fındıkları rondo ile iyice parçalayın. Birbiri ile homojen karışmasına dikkat edin.
- Tarçını karışıma ekleyin.
- Yağlanmış tart kalıbına kek karışımı yayın. Karışımın malzemenin üzerini bastırın ve sıkı bir taban elde edin.
- Tereyağı ve kremayı ocakta ısıtın. Kaynamaya başladığında altını kapatıp çikolatayı içinde eritin.
- Başka bir kapta yumurtayı çırpın.
- Çikolata karışımına yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.
- Sıkıştırılmış kek tabanın üzerine frambuazları yayın.
- Üzerine çikolata karışımını dökün.
- 180 °C 'de 15 dakika pişirin.

Genellikle yaptığım pastalarda yoğun çikolatalı kek kullandığım için tabanda fındık tercih ediyorum. 
tercihe göre farklı yemişler de kullanılabilir.

Taban malzemelerini rondo ile iyice parçalayıp karıştırın.

Tart kalıbınızı yağlayın. 

Taban karışımını, tart kalıbına bastırarak yayın.


Yumurtayı, rengi açılana kadar çırpın.

Taban üzerine meyveleri yayın.(Bu vişne, böğürtlen veya hepsi karışık da olabilir)
Üzerine erimiş çikolata karışımını dökün. 

Pişmiş tartı soğumaya bırakın.

Frambuazlı pratik tart, genellikle soğuduktan sonra servis edilirse çok rahat dilimlenebilir. Ama tercihe göre sıcak veya ılık da servis edilebilir. Ben ılık denedim. Soğuk şekline göre çok daha lezzetliydi. Sanırım biraz meyveli sufle tadını andırıyor. ;) 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder