23 Şubat 2014 Pazar

Selanik gevreği (Biscotti)


Son zamanlarda şeker hamuru ile fazlaca uğraşıyorum. Uzun süredir tarif paylaşmadığımı fark ettim. Aslında evde bir şeyler hazırlıyorum ama fotoğraflamaya pek vaktim olmuyor. Daha önce birkaç kere denediğim bir tarifi yeniden deneyerek fotoğrafladım. Ben babamın fırıncılık döneminde fırınımızda Selanik gevreği adı ile satıldığını hatırlıyorum. Gerçi modern adı biraz daha havalı ama ben ona çocukluğumu hatırlatan ismi ile hitap etmeyi tercih ediyorum " Selanik gevreği". Kurutulmuş kek de diyenler olabilir.



Malzemelerini karıştırmak oldukça kolay. Sadece ilk fırınlama için malzemeyi düz bir tepsiye yaymak zor olabilir. Eşit kalınlıkta yaymak gerekir. Evinizde dar dikdörtgen bir kalıp varsa ona döşeyerek de ilk pişirmeyi yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler;

250 gr. un
175 gr. pudra şekeri
2 adet yumurta
5 gr. kabartma tozu
1 tutam tuz
60 gr. file badem
60 gr. kuru üzüm


Hazırlanışı;

- Pudra şekeri ile yumurtayı koyu kıvama gelene kadar çırpın.
- Diğer malzemeleri de ekleyip hamur yapın.
- Hamuru aynı kalınlıkta olacak şekilde düz bir tepsiye yayın. (veya dar bir kalıba döşeyin)
- 170° C de 20 dakika pişirin.
- Fırından çıkardığınız pişmiş hamuru ince dilimler halinde kesin. Tepsiye dizin ve 10 dk daha pişirin. İkinci pişirme anında dilimleri alt-üst etmeniz gerekebilir. Böylece her yeri eşit şekilde pişer.

Pudra şekeri ile yumurtayı bir kaba koyun.

Pudra şekeri ile yumurta koyu kıvama gelene kadar çırpın.

Minik eller iş başında;) 
-Unu yumurta karışımına eleyin. 

Diğer bütün malzemeleri karışıma ilave edin.

Bütün malzemeleri yumurta karışımıyla iyice karıştırın. Koyu kıvamlı bir kek hamuru elde edeceksiniz.

Hamur koyu kıvamlı olduğu için kek kalıbına değil düz bir tepsiye yayabilirsiniz.
Spatula kullanarak hamuru eşit kalınlıkta yayın.
Gevrekleri hangi boyda istiyorsanız, o genişlikte dikdörtgenler şeklinde yayabilirsiniz.

170°C 'de 20dk. pişirin.

Pişmiş hamuru ince dilimler halinde kesin.

Dilimlerin iç kısımlarını kurutmak için tepsiye resimde ki gibi dizin.


10-12 dakika daha fırınlayın.


Fırınlama esnasında dilimleri alt-üst etmeniz gerekebilir.

Aşamaları göz önünde bulundurduğumda yapımı zahmetli gibi görünse de kolay bir gevrek, "Selanik Gevreği". Üstelik kurabiye ve kek yerine geçebiliyor. Beş çayı yanında ikram edilebilecek hafif bir gevrek olduğunu denediğinizde göreceksiniz. Uzun bir süre kavanozda (hava almayacak şekilde) muhafaza edebilirsiniz. En az 1 ay tazeliğini koruyabilir. 
Ben her zaman ki gibi gevrekleri kızımla beraber yaptım. Arka planda müthiş aşçı iş başındaydı. O minik eller her aşamasına karıştı. Artık alıştım. Kızım olmadan mutfakta bir şeyler hazırlamak imkansız;)







7 yorum:

  1. esracigim bunlar cok lezzetli ozellikle kahvenin yanina inanilmaz guzel eslik ediyorlar.son zamanlardaki takintim benim biscottiler :) son bir aydir surekli var evde.ben bademli olana kuru uzum ,findik ve birazda tarcin ekliyorum.son denemem cikolatali ve findikli biscotti oldu.Aman Allahim boyle bir lezzet olamaz.kesin denemelisin.ikinci firinlamada ben dilimleri firin telinin ustune diziyorum.alt ust yapma sorunu ortadan kalkiyor.yazin insallah hep beraber kahve ve biscotti keyfi yapariz balkonda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kahvenin yaninda harika oluyor. Ben de badem ve kuru üzümlü denedim şu ana kadar. Ama fındık ve tarçın da nefis geldi kulagıma:D
      Bu arada cikolata ve fındık beni benden alabilir. Kesinlikle deneyecegim. Yaz gelmesini, Tamay ve ben sabirsizlikla bekliyoruz.

      Sil
    2. Dün bir kafeteryada damla çikolatalı biscotti denedim. Evde yaptığım kıvam bakımından daha iyiydi ama damla çikolatanın da yakışacağını denemiş olmuş. Off aklımda yapacak çok şey var ama vakit yok. Keşke işim sadece bu olsaydı:D

      Sil
  2. Suriyeanne yapıyor bunu son zamanlarda, gerçekten tadı harika! En kısa zamanda seninkini de tatmamız lazım!:p Buarada Kaymak, bal ve cevizle de çok iyi gidiyor:) Kulağa geldiğinden çok daha hafif oluyor ilginç bir biçimde:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparım arkadaşım size de . Keşke yakın olsak. Ben komşulara dağıtıyorum yapıp yapıp:D.
      Tavsiye için teşekkürler. Kaymak hafifletecektir;)

      Sil
  3. Canım benim gevrekler de fırında,son safhalarını kızartıyorum.ellerine ve tarifine sağlık.....sonucu instagramda paylaşıcam,görürsün.....öptüm....����������

    YanıtlaSil
  4. Seninde eline sağlık canım. Afiyet olsun. Çok beğeniliyor bu tarif. Yap yap kavanozda sakla

    YanıtlaSil