1 Aralık 2013 Pazar

Baget ekmeği


Baget ekmek, ekmeğin en basit olanı ve sadesi olarak görülür. Ama fırından aldığımız bir baget ekmeği yapmak uzun zaman deneyim ve harika odun fırını ister. Tabi ki bu imkanımız olmadığı için baget ekmeği denediğinizde fırından alacağımız ekmek gibi olacağını hayal etmeyin:) Biraz daha sıkı, kalın kabuklu ve az kabaran bir ekmek olacağını düşünerek işe koyulun.
Tava ve kalıp ekmeklerin yanında baget ekmeğini şekillendirmek biraz zor olacaktır. Elinize yapışan aşırı yumuşak bir hamurunuz olacak ve düzgün bir baget ekmeği şekli vermek çok deneyim gerektirecek. 



Ekşi maya (poolish) için gerekli malzemeler;

260 gr. un
270 gr. su
25 gr. taze maya / yaş maya

Ekşi maya hazırlanışı;

- Ekşi hamur için taze mayayı bir kaba koyup üzerine 270 ml. suyu ilave edin ve karıştırarak çözdürün.
- Unu ekleyip bulamaç haline getirin. Üzerini streç film ile kapatarak mayalandırmaya bırakın.

Yaş mayayı biraz su ile eritebilirsiniz.

Hazırladığınız ekşi maya hamurunu hava ile teması kesilerek mayalamaya bırakın.

Final hamuru için gerekli malzemeler;

300 gr. un
150 ml. su
10 gr. tuz
Ekşi maya

Final hamurunun hazırlanışı;

- Mayalanan ekşi hamurun üzerine 300 gr. un, suyu ilave edip biraz karıştırın. Daha sonra tuzu ilave ederek yoğurmaya başlayın. yaklaşık 10 dk. kadar yoğurun.
- Tezgahı unlayın ve hamuru dörde bölün. Hamur bezelerinin üzerine de bir miktar un serpip sadece üzerini örtecek kadar kapatın(Hamurun kabuk bağlamasını engellemek için). Mayalanmaya bırakın.
- Silindir şeklinde hamuru uzunlamasına tepsiye dizin ve son mayalanmaya bırakın. (İsterseniz farklı şekillerde ekmek yapabilirsiniz.)
- Üzerine su sıkın ve 200°C' de 20 dk. kadar pişirin.

Ekşi hamura un ve suyu ilave edin ve karıştırın.

Daha sonra tuzu ilave ederek iyice karıştırın ve yoğurmaya başlayın.

Bir süre kabın içinde yoğurup bütün malzemeleri birbirine karıştırdıktan sonra, hamuru tezgah üzerine alın.

Tezgahta yoğurmaya devam edin. yaklaşık 10dk. yoğurun. 
Ne kadar çok yoğurulursa o kadar iyi hamur elde edersiniz.

Hamurunuz yoğurdukça pürüzsüz kıvama gelecektir. Ele az yapışan, toparlanan ve 
elastik bir hamur elde edince yoğurmayı bırakın.


Hamuru yuvarlayın ve dörde bölün. Her bezenin üzerine bir miktar un serpin.

Bezelerin üzerini streç film ile kaplayın ve mayalanmaya bırakın.

Dörde bezenin her birini silindir veya istediğiniz bir şekilde hazırlayıp tepsiye koyun. 
Son kez mayalanmaya bırakın. Yağlı kağıt kullanmanızı tavsiye ederim. 

Mayalanan hamurun üzerine, isterseniz keskin bir bıçak (jilet en uygun kesici olacaktır.) yardımı ile çizikler atabilirsiniz. Son olarak üzerine su serpip 200°C'de pişirin.

Pişen ekmeklerin daha parlak görünmesi için kıl fırça ile üzerine su sürün. 
Bu işlemden sonra ekmekleri, bir bezle sarıp dinlenmeye bırakın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder